ΑΡΧΙΚΗ Δελτία τύπου Ανοιχτή δήλωση PRAKSIS: Η πρόσβαση σε καλύτερα και προσιτά φάρμακα πρέπει να καθορίζεται από διαδικασίες διαφάνειας και δημόσιας λογοδοσίας

Ανοιχτή δήλωση PRAKSIS: Η πρόσβαση σε καλύτερα και προσιτά φάρμακα πρέπει να καθορίζεται από διαδικασίες διαφάνειας και δημόσιας λογοδοσίας

7 Νοεμβρίου 2017

ΕΛΛΑΔΑ – Στις 30 Οκτωβρίου 2017 η ελβετική φαρμακευτική εταιρία Roche ανακοίνωσε την απόφασή της να αποσύρει το ογκολογικό φάρμακο Cotellic από τον κατάλογο των φαρμάκων που αποζημιώνει ο ΕΟΠΥΥ (θετικός κατάλογος). Το Cotellic χρησιμοποιείται για τη θεραπεία του μεταστατικού μελανώματος σε ασθενείς με έναν ορισμένο τύπο μη φυσιολογικού γονιδίου «BRAF».

Το Cotellic συμπεριλήφθηκε στον θετικό κατάλογο και συνεπώς αποζημιώνεται από τον Φεβρουάριο του 2017. Περίπου 50 ασθενείς βρίσκονται σήμερα σε θεραπεία με το Cotellic στην Ελλάδα.

Σύμφωνα με τη Roche, η πρόσφατη απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης για επιβολή πρόσθετης έκπτωσης (rebate) κατά 25% για όλα τα νέα φάρμακα[1] είναι δυσανάλογη και άδικη. Ως αποτέλεσμα, αποφάσισε να αποσύρει το φάρμακο, θέτοντας σε κίνδυνο τη ζωή των ασθενών και δημιουργώντας ένα επικίνδυνο προηγούμενο για το φαρμακευτικό τομέα στο σύνολό του.

Την 1η Νοεμβρίου 2017, η Roche ανακοίνωσε ότι θα παρέχει δωρεάν πρόσβαση στους ασθενείς που ήδη χρησιμοποιούν το φάρμακο.

Ωστόσο, η απόφαση της Roche δεν αναιρεί τον αρχικό εκβιασμό. Πράγματι, η Roche έχει ακολουθήσει παρόμοια οδό στην Ελλάδα και το 2011.

Είμαστε βαθύτατα προβληματισμένοι για την ισχύ και την ελευθερία που απολαμβάνουν οι φαρμακευτικές εταιρείες στην αγορά και για τις συνέπειες αυτών των παραγόντων στη δημόσια υγεία. Μονομερείς κερδοσκοπικές αποφάσεις για απόσυρση φαρμάκων που δυνητικά σώζουν ζωές, τα οποία βρίσκονται σεεμπορικό μονοπώλιο, είναι απαράδεκτες και ηθικά καταδικαστέες.

Καλούμε όλους τους ενδιαφερόμενους:

1) Να συμμετάσχουν ενεργά σε διαπραγματεύσεις τιμών ώστε να εξασφαλιστεί οικονομικά προσιτή πρόσβαση σε όφελος όλων των ασθενών

2) Να διεξάγουν αυτές τις διαπραγματεύσεις με διαφάνεια και δημόσια λογοδοσία. Η μυστικότητα ενθαρρύνει τον εκβιασμό και εμποδίζει τους ασθενείς από το να ζητούν λογοδοσία από όλα τα μέρη

3) Να αποφεύγουν μονομερείς ενέργειες που υπονομεύουν την απαραίτητη εμπιστοσύνη μεταξύ όλων των μερών

Υπενθυμίζουμε ότι οι κυβερνήσεις διαθέτουν εργαλεία στη διάθεσή τους, όπως η υποχρεωτική αδειοδότηση, προκειμένου να αντιμετωπιστεί η υπερβολική τιμολόγηση σε υπεράσπιση του δημόσιου συμφέροντος. Η πρόσβαση σε καλύτερα και προσιτά φάρμακα για όλους τους ασθενείς πρέπει να καθορίζεται μέσω διαφανών και δημόσια υπεύθυνων διαδικασιών και όχι μέσω φιλανθρωπικού τύπου εμπορικών και εταιρικών στρατηγικών μάρκετινγκ.

[1] Σειρά μεταρρυθμίσεων οι οποίες απορρέουν από το τρίτο μνημόνιο περιλαμβάνονται στον ν. 4472/17. Το συγκεκριμένο rebate περιγράφεται στο άρθρο 87 του νόμου.

Συνυπογράφουν:

Access to Medicines Ireland (Ιρλανδία)

All-Ukrainian Network of PLWHA (Ουκρανία)

Asociación por un Acceso Justo al Medicamento (Ισπανία)

Γιατροί του Κόσμου (Ελλάδα)

Γιατροί Xωρίς Σύνορα (Ελλάδα)

ΕΚΠΟΙΖΩ (Ελλάδα)

Ellen ’t Hoen, LLM (Medicines Law & Policy | Global Health Unit, University Medical Centre Groningen)

GAT – Grupo de Ativistas em Tratamentos (Πορτογαλία)

GIVEMED (Ελλάδα)

HelMSIC (Ελλάδα)

Just Treatment (Ιρλανδία)

Public Eye (Ελβετία)

Wemos (Ολλανδία)

 

Διαβάστε τη δήλωση ΕΔΩ

Scroll to Top