ΑΡΧΙΚΗ Δελτία τύπου Αποτίμηση της Praksis για την 3η Συνάντηση AIDS και Ηπατίτιδες

Αποτίμηση της Praksis για την 3η Συνάντηση AIDS και Ηπατίτιδες

Ολοκληρώθηκε το Σάββατο στις 19 Σεπτεμβρίου η 3η Συνάντηση AIDS και Ηπατίτιδες την οποία οργάνωσε το Εργαστήριο Υγιεινής, Επιδημιολογίας και Ιατρικής στατιστικής του Πανεπιστημίου Αθηνών με σειρά ιατρικών φορέων και συνεργαζόμενων εταιρειών και οργανώσεων μέσα στις οποίες ο Σύλλογος Ασθενών Ήπατος, Προμηθέας και η Praksis.

Κατά τη διάρκεια των χαιρετισμών του συνεδρίου ο Πρόεδρος της Praksis, Τζανέτος Αντύπας, έδωσε τη βασική κατεύθυνση προς την οποία έγινε η παρέμβαση και υπήρξε η συνεισφορά της οργάνωσης στις εργασίες. Τόνισε μεταξύ άλλων πως “η μεγαλύτερη πρόκληση για τις δομές της PRAKSIS είναι να ανταποκριθούμε στις ανάγκες των πιο ευπαθών ομάδων στον HIV και στις ηπατίτιδες, αυτών που πλήττονται πιο άμεσα από όλους από τις αδυναμίες ενός συστήματος που κολλάει και χρειάζεται διαρκώς επανεκκίνηση.” Μπορείτε να διαβάσετε όλο τον χαιρετισμό ΕΔΩ.

Στο στρογγυλό τραπέζι των ΜΚΟ καταγράφηκαν οι θεματικές πάνω στις οποίες κλήθηκαν να δουλέψουν τον τελευταίο χρόνο οι οργανώσεις της κοινωνίας πολιτών. Σε αυτό το τραπέζι αναδείχθηκαν τα πολλαπλά προβλήματα που σχετίζονται με την πρόσβαση σε υπηρεσίες υγείας και τους περιορισμούς που αντιμετωπίζουν οι πιο ευπαθείς στον HIV και στις ηπατίτιδες ομάδες. Η PRAKSIS εστίασε στους Χρήστες Ενδοφλέβιων Ναρκωτικών (ΧΕΝ), την κατεξοχήν ομάδα που παρουσιάζει συλλοίμωξη, η οποία εμποδίζεται στο να έχει πρόσβαση όχι μόνο στις νέες θεραπείες αλλά ακόμα και στις παλιές. Καθώς η πρόσβαση σχετίζεται με την ασφάλιση και τα φάρμακα είναι εξαιρετικά ακριβά, η παροχή τους σε αυτούς που τα έχουν ανάγκη γίνεται αδύνατη. Όπως και στην περίπτωση του HIV που παρουσιάστηκε από τους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα, χρειάζεται μια διαφανής διαδικασία διαπραγμάτευσης των τιμών των φαρμάκων ώστε αυτές να μειωθούν σημαντικά. Παράλληλα, ενδιαφέρουσα ήταν και η παρέμβαση του Συλλόγου Θεραπευμένων ΟΚΑΝΑ: οι χρήστες και οι συλλογικότητές τους δεν έχουν πρόσβαση σε πόρους που θα βοηθούσαν στην ουσιαστική ανάμειξή τους στα προγράμματα που σχεδιάζονται γι’ αυτούς, ενώ η χρήση γίνεται θέμα συζήτησης μόνο σε σχέση με τις λοιμώξεις.

Στο δορυφορικό συμπόσιο Hepaction εκτός από τα ήδη αναφερθέντα εμπόδια πρόσβασης η PRAKSIS μοιράστηκε με το κοινό και τους συμμετέχοντες μερικούς προβληματισμούς που αφορούσαν κυρίως:

  • την απαραίτητη ευθυγράμμιση των ιατρικών με τα κοινωνικά και τα οικονομικά κριτήρια για την επιλογή και προτεραιοποίηση παροχής των νέων θεραπειών σε ασθενείς με συλλοίμωξη ανεξαρτήτου ασφαλιστικής κάλυψης (καθώς ναι μεν δόθηκε εντολή να καλύπτονται αλλά οι προϋπολογισμοί των νοσοκομείων δεν αυξήθηκαν, οπότε οι διοικήσεις προτεραιοποιούν με βάση επιστημονικά αλλά και κριτήρια αποζημίωσης),
  • Ενεργητική αναζήτηση με σκοπό τη γρήγορη διασύνδεση των ΧΕΝ σε στάδιο F3 και F4 έτσι ώστε να λάβουν αγωγή (άμεση επιτέλους δημιουργία σημείων ολικής παροχής υπηρεσιών για ΧΕΝ – one stop shops).
  • One stop shops: οι ανάγκες του χρήστη, η παροχή ιατροφαρμακευτικών υπηρεσιών και η διασύνδεσή του με το ασφαλιστικό σύστημα λύνονται παράλληλα. Παροχή ιατρικών και κοινωνικών υπηρεσιών μαζί. Ουσιαστική συνεργασία με χρήστες που βρίσκονται σε προγράμματα υποκατάστασης ή πρώην χρήστες.
  • Αν και μερικές από τις νέες θεραπείες πήραν ήδη τιμή, η νέα πολιτική ηγεσία οφείλει να προχωρήσει άμεσα στη σύσταση επιτροπής διαπραγμάτευσης του κράτους με τη φαρμακοβιομηχανία (δίνοντας τη δυνατότητα συμμετοχής της κοινωνίας των πολιτών και των ενώσεων ασθενών για την εξασφάλιση μεγαλύτερης διαφάνειας).

Η παρέμβασή μας έκλεισε με μια πρόταση για επόμενο τραπέζι συζήτησης: Σαν Praksis θα μας ενδιέφερε να δούμε ποια είναι τα συμπεράσματα από το πως η Ελλάδα έχει μέχρι στιγμής χειριστεί τις περιπτώσεις καινοτομίας στον τομέα του φαρμάκου. Με αφορμή την περίπτωση Sovaldi, και την δυνατότητα ίασης της ηπατίτιδας C θα μπορούσε να οργανωθεί μια συνάντηση για να δούμε θετικές και αρνητικές συνέπειες της έως τώρα πολιτικής που εφαρμόστηκε και να καταλήξουμε σε προτάσεις για το ποια θα μπορούσε να είναι η εθνική μας στρατηγική για τα καινοτόμα φάρμακα.

Scroll to Top