ΑΡΧΙΚΗ Νέα Δήλωση της Ε.Ε. για την Παγκόσμια ημέρα του AIDS / 2014

Δήλωση της Ε.Ε. για την Παγκόσμια ημέρα του AIDS / 2014

“Υπάρχει ανάγκη να κρατήσουμε την ορμή του αγώνα για το HIV/AIDS”, είπε ο Επίτροπος Υγείας, Vytenis Andriukaitis.

Βρυξέλλες, 27 Νοεμβρίου 2014

Vytenis Andriukaitis  Vytenis Andriukaitis, Επίτροπος Υγείας και Διατροφικής Ασφάλειας

Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στην Υπουργική Ημερίδα με τίτλο “Αγωνιζόμαστε ενάντια στο HIV/AIDS δέκα χρόνια μετά την Διακήρυξη του Δουβλίνου”, που οργανώθηκε από την Ιταλική Προεδρία στη Ρώμη, ο Επίτροπος για την Υγεία και τη διατροφική ασφάλεια, Vytenis Andriukaitis είπε: “Παρά την σημαντική πρόοδο στον αγώνα κατά του HIV/AIDS, συνεχίζει να αποτελεί πηγή οδύνης σε ανθρώπους στην Ευρώπη αλλά και σε όλον τον κόσμο. Σύμφωνα με τους τελευταίους αριθμούς που έδωσε στη δημοσιότητα το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νοσημάτων (ECDC) είχαμε 29.000 νέες διαγνώσεις στην Ε.Ε. και στον ΕΟΧ το 2013. Στην Ε.Ε. σχεδόν μισές από τις νέες διαγνώσεις δεν έχουν πρόωρα διαγνωσθεί, το οποίο αντανακλά χαμηλά ποσοστά εξέτασης που συχνά επηρεάζονται από το φόβο και τις διακρίσεις. Η πρώιμη διάγνωση έχει πολύ μεγάλη σημασία καθώς ο άνθρωπος που θα πάρει αντιρετροϊκή αγωγή νωρίς θα έχει καλύτερα αποτελέσματα στην υγεία του και επίσης δεν θα είναι πιθανό να μεταδώσει τον HIV σε άλλους. Επομένως σαφώς υποστηρίζω την Πανευρωπαϊκή Εβδομάδα Εξέτασης για τον HIV, που πραγματοποιήθηκε από τις 21 έως τις 28 Νοεμβρίου.

Μέσα στα δέκα χρόνια από την αρχική δημοσίευση της διακήρυξης του Δουβλίνου το 2004 υπήρξαν ορισμένες θετικές τάσεις όπως και ορισμένες ανησυχητικές τάσεις. Τα καλά νέα είναι ότι η κάθετη μετάδοση από τη μητέρα στο παιδί έχει σχεδόν εκμηδενιστεί στην Ε.Ε. και ότι ο αριθμός των διαγνώσεων μεταξύ των ετεροφυλοφυλικών επαφών σταθερά μειώνεται.

Παρόλα αυτά υπάρχουν και άσχημα νέα και αφορούν τον αριθμό των νέων διαγνώσεων σε συγκεκριμένες ομάδες σε κίνδυνο όπως οι άνδρες που κάνουν σεξ με άλλους άνδρες, όπου έχουμε αύξηση 33% στην Ε.Ε. Πράγματι μέσα σε αυτή την ομάδα ο επιπολασμός, ειδικά σε νεαρούς ενήλικες, έχει σχεδόν διπλασιαστεί. Συνολικά η Ευρώπη παραμένει μια από τις λίγες περιοχές στον κόσμο όπου η αύξηση σε νέες διαγνώσεις αυξάνεται.

Αυτά τα ανησυχητικά νούμερα απεικονίζουν την ανάγκη να κρατήσουμε ζωντανή την ορμή τον αγώνα για το HIV/AIDS. Ως Επίτροπος Υγείας δεσμεύομαι να αγωνιστώ ενάντια στο HIV/AIDS και να κάνω ότι είναι στο χέρι μου για να βοηθήσω να αντιμετωπιστεί το AIDS και να βελτιωθεί η ζωή των πολιτών που υποφέρουν από το AIDS. Ειδικά θα εστιάσω στο να φτάσουμε εκεί που υπάρχει δυσκολία να φτάσουμε, κατεδαφίζοντας κάθε εμπόδιο αναφορικά με την πρόληψη και τη θεραπεία και ενδυναμώνοντας τα θεμελιώδη δικαιώματα των ανθρώπων που ζουν με HIV/AIDS.

 

Scroll to Top