ΑΡΧΙΚΗ Νέα ΔΕΛΤΙΟ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΟΛΟΚΛΗΡΩΣΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗΣ ΚΛΙΜΑΚΙΩΝ ΤΗΣ PRAKSIS ΣΕ ΚΩ, ΛΕΡΟ, ΧΙΟ, ΦΥΛΑΚΙΟ ΟΡΕΣΤΙΑΔΑΣ

ΔΕΛΤΙΟ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΟΛΟΚΛΗΡΩΣΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗΣ ΚΛΙΜΑΚΙΩΝ ΤΗΣ PRAKSIS ΣΕ ΚΩ, ΛΕΡΟ, ΧΙΟ, ΦΥΛΑΚΙΟ ΟΡΕΣΤΙΑΔΑΣ

Οι ομάδες της PRAKSIS βρέθηκαν στην πρώτη γραμμή, στο πλαίσιο της συνεργασίας με την Υπηρεσία Υποδοχής και Ταυτοποίησης και παρείχαν πρωτοβάθμια υγειονομική φροντίδα, ψυχοκοινωνική υποστήριξη και δράσεις υποστηρικτικές, στο σύνολο του πληθυσμού που εισήλθε στα Κέντρα Υποδοχής και Ταυτοποίησης, φροντίζοντας για την άμεση υποστήριξη και διασύνδεση των ευάλωτων περιστατικών σε κατάλληλες δομές, στη βάση ενός ολιστικού μοντέλου παρέμβασης (που περιλαμβάνει δηλαδή την παροχή ιατρικών, ψυχοκοινωνικών υπηρεσιών και υπηρεσιών φροντίδας).

Η PRAKSIS, δραστηριοποιήθηκε ως το επίσημο κλιμάκιο της ΥΠΥΤ στα Κέντρα Υποδοχής και Ταυτοποίησης στα σημεία:

  • Φυλάκιο Ορεστιάδας
  • Χίο
  • Λέρο
  • Κω

υποστηρίζοντας από τον Φεβρουάριο του 2016 έως τον Μάιο του 2017 πάνω από 20.000 ανθρώπους.

 

fylakia

Οι δύσκολες συνθήκες που αντιμετώπισαν οι ομάδες μας στα σημεία υποδοχής έγιναν ακόμα πιο δυσμενείς μετά την υπογραφή της συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας στις 20 Μαρτίου 2016. Η πολύμηνη παραμονή των αιτούντων άσυλο σε καθεστώς γεωγραφικού περιορισμού, οι επαναπροωθήσεις, οι αρνητικές επιδόσεις αιτημάτων ασύλου, οι μη δομημένες διαδικασίες και οι επισφαλείς συνθήκες διαβίωσης οδήγησαν και οδηγούν στην απόλυτη παραίτηση, εξαθλίωση και θυμό του διαμένοντος πληθυσμού. Η απόγνωση, απόρροια της κατάστασης που περιγράφηκε, δημιούργησε συνθήκες καθημερινής κλιμακούμενης έντασης.

Σε αυτή την έκρυθμη κατάσταση ήρθε να προστεθεί και η ανακοίνωση και η λειτουργία των Προαναχωρησιακών Κέντρων Κράτησης Αλλοδαπών (ΠΡΟΚΕΚΑ) στα σημεία εισόδου, τα οποία οδηγούν σε στέρηση της ελευθερίας και παραβιάζουν θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματα.

Η PRAKSIS σε αυτό το πλαίσιο ανακάλεσε πλήρως τη λειτουργία των κλιμακίων της και αποχώρησε από το ΚΥΤ της Χίου στις 30/04/2017 και από τα ΚΥΤ Λέρου, Κω, Φυλάκιο Ορεστιάδας στις 31/05/2017.

Για τη συγκεκριμένη απόφαση έχει γίνει μια σειρά επικοινωνιών με την Υπηρεσία Υποδοχής και Ταυτοποίησης, το Υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής, το Υπουργείο Υγείας, την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, προκειμένου άμεσα να ενημερωθούν και η αποχώρηση των κλιμακίων να γίνει με τον ομαλότερο δυνατό τρόπο ώστε να μην παρεμποδιστεί η υποστήριξη του πληθυσμού, προασπίζοντας πρώτα από όλα τα δικαιώματά τους και διασφαλίζοντας τη βέλτιστη παροχή φροντίδας.

Αποχωρώντας, εκφράζουμε τις ανησυχίες μας σχετικά με τη κατάσταση όπως έχει διαμορφωθεί και αναμένουμε οι αρμόδιοι να προβούν άμεσα στις απαραίτητες ενέργειες έτσι ώστε να εξασφαλιστεί η ομαλή λειτουργία των κέντρων ενώ δηλώνουμε για ακόμη μια φορά πως εφόσον μας ζητηθεί, μπορούμε να ενημερώσουμε και να υποστηρίξουμε επί της διαδικασίας τους φορείς που αναλαμβάνουν μετά την αποχώρησή μας.

Η ανθρώπινη αξιοπρέπεια και η προστασία των θεμελιωδών ανθρώπινων δικαιωμάτων είναι κάτι που δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να μπει σε καθεστώς διαπραγμάτευσης ή απόλυτου κενού.

 

Θα ακολουθήσει την επόμενη εβδομάδα αναλυτική αναφορά με τις διαπιστώσεις και την εμπειρία που αποκόμισε η PRAKSIS από τις συγκεκριμένες παρεμβάσεις.

Scroll to Top