ΑΡΧΙΚΗ Δελτία τύπου ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ – Παρουσίαση του στεγαστικού προγράμματος «ΣΤΕΓΗ Λ»

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ – Παρουσίαση του στεγαστικού προγράμματος «ΣΤΕΓΗ Λ»

Αθήνα, 1 Μαρτίου 2016

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Παρουσίαση του στεγαστικού προγράμματος
«ΣΤΕΓΗ Λ»
Από το 2005 η PRAKSIS παρέχει αυτόνομη και προσωρινή στέγαση σε νεοεισερχόμενους αιτούντες άσυλο, μέσω του προγράμματος ΣΤΕΓΗ. Από 01/3/2016 υλοποιείται ο 11ος κύκλος του προγράμματος, με διακριτικό τίτλο «ΣΤΕΓΗ Λ»
Το πρόγραμμα προβλέπει τη λειτουργία 25 συνολικά διαμερισμάτων στην Αττική στην Θεσσαλονίκη και στην Μυτιλήνη της Λέσβου. Πρόκειται για αυτόνομα διαμερίσματα που μισθώνονται από την οργάνωση, στα οποία φιλοξενούνται άνθρωποι που πρόσφατα έφτασαν στη χώρα μας προερχόμενοι από εμπόλεμες ζώνες ή που αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν βίαια την πατρίδα τους λόγω παραβίασης των στοιχειωδών ανθρωπίνων δικαιωμάτων τους. Στα διαμερίσματα διαμένουν, σε συνάρτηση με τη χωρητικότητα, παραπάνω από μια οικογένειες. Δίνεται όμως ιδιαίτερη προσοχή στην εθνοτική καταγωγή και τη γλώσσα των φιλοξενούμενων, με στόχο την αποφυγή συγκρούσεων και την συγκατοίκηση χωρίς προβλήματα.
Οι περιπτώσεις που φιλοξενούνται στο πρόγραμμα είναι οι πλέον ευάλωτες. Ασυνόδευτες μητέρες, μονογονεϊκές και πολύτεκνες οικογένειες, διεμφυλικά άτομα, πιστοποιημένα θύματα βασανιστηρίων και άνθρωποι με χρόνια προβλήματα υγείας.

Την ίδια στιγμή σε αντίθεση με άλλους τύπους φιλοξενίας, τα διαμερίσματα αποτρέπουν την ιδρυματοποίηση, καθώς προσφέρουν αυτονομία και ανεξαρτησία στους φιλοξενούμενους. Ωστόσο, ενώ οι εξυπηρετούμενοι του προγράμματος διαμένουν σε κάποιο από τα διαμερίσματα η διεπιστημονική ομάδα της PRAKSIS που αποτελείται από Κοινωνικούς Λειτουργούς, Ψυχολόγους, Κοινωνικούς Διαμεσολαβητές, Κοινωνικό Ανθρωπολόγο και Δικηγόρους, καλύπτει ένα ευρύ φάσμα αναγκών (νομικών, ψυχοκοινωνικών, εργασίας κ.α.), είτε εσωτερικά σε άλλα προγράμματα και δράσεις της PRAKSIS, είτε μέσω της διασύνδεσης με ένα δίκτυο εξειδικευμένων συναφών και αρμόδιων φορέων και ιδιωτών. Απώτερος στόχος του προγράμματος είναι η όσο το δυνατόν γρηγορότερη αυτονόμηση των ωφελούμενων και η ένταξή τους στην ελληνική κοινωνία.

Στόχος της PRAKSIS είναι, μέσω της προσωρινής στέγασης, να δώσει στους φιλοξενούμενους την ασφάλεια, ώστε να προετοιμαστούν και να εφοδιαστούν για την αυτονόμηση και την ένταξή τους στην ελληνική πραγματικότητα.

 

Κατεβάστε το Δελτίο Τύπου σε αρχείο PDF

Scroll to Top