ΑΡΧΙΚΗ Νέα Δράσεις της PRAKSIS σε χώρους κράτησης και ζητήματα HIV/AIDS

Δράσεις της PRAKSIS σε χώρους κράτησης και ζητήματα HIV/AIDS

Δράσεις της PRAKSIS σε χώρους κράτησης και ζητήματα HIV/AIDS


Με αφορμή την ημερίδα που διοργάνωσε στις 15.3.2017 το Κέντρο Ζωής με θέμα “Χώροι Κράτησης και HIV”, η PRAKSIS είχε την ευκαιρία να παρουσιάσει τις δράσεις της για το 2016 σε χώρους κράτησης σε σχέση με ζητήματα HIV/AIDS. Εκτός των παρεμβάσεων στην πτέρυγα των HIV+ κρατούμενων στο Νοσοκομείο “Άγιος Παύλος”, στις φυλακές Κορυδαλλού, που ξεκίνησαν τον Ιούνιο του 2012 και συνεχίζονται μέχρι σήμερα, δόθηκε η δυνατότητα να παρουσιάσουμε την εμπειρία μας από την προσφορά ιατρικής και κοινωνικο-ψυχολογικής κάλυψης στα Κέντρα Υποδοχής και Ταυτοποίησης σε Φυλάκιο Ορεστιάδας, Κω, Χίο και Λέρο. Υπήρξε αναφορά στις προσπάθειες διασύνδεσης των HIV+ αιτούντων άσυλο με Μονάδες Λοίμωξης στην ενδοχώρα, όπως και στην ύπαρξη δωρεάν προφυλακτικών στα ιατρικά κέντρα μας εντός των ΚΥΤ. 

Τέλος η παρουσίαση ολοκληρώθηκε με το ευρωπαϊκό πρόγραμμα που υλοποίησε η PRAKSIS ως εταίρος του Harm Reduction International από την Ελλάδα. Το πρόγραμμα αφορούσε τη βελτίωση της επιδημιολογικής επιτήρησης στις φυλακές στη χώρα μας σε σχέση με HIV, ηπατίτιδες και φυματίωση, του οποίου τα συμπεράσματα και οι συστάσεις έχουν κοινοποιηθεί σε συναδέλφους, που εργάζονται στο πεδίο, αλλά και στην πολιτική ηγεσία, σε ειδική ημερίδα που διοργανώσαμε στις αρχές του 2016.  

Η PRAKSIS επιθυμεί να ευχαριστήσει το Κέντρο Ζωής για την πρωτοβουλία αλλά και για τη Μελέτη που εκπόνησε και δημοσίευσε – με αφορμή την ημερίδα – με θέμα τους οροθετικούς κρατούμενους και την πρόσβασή τους σε κοινωνικά δικαιώματα.

Δείτε εδώ την μελέτη του Κέντρου Ζωής: ΟΡΟΘΕΤΙΚΟΙ ΚΡΑΤΟΥΜΕΝΟΙ ΚΑΙ ΠΡΟΣΒΑΣΗ ΣΕ ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ

Scroll to Top