ΑΡΧΙΚΗ Νέα Ευρωπαϊκό έτος ανάπτυξης 2015

Ευρωπαϊκό έτος ανάπτυξης 2015

Όπως μας θύμισε κατά τη διάρκεια της σημερινής ημερίδας έναρξης για την Ελλάδα του Ευρωπαϊκού έτους ανάπτυξης ο Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Χουντής, η Ευρώπη έχει μακρά ιστορία στην ανάδειξη ετήσιων θεματικών. Η φετινή χρονιά είναι αφιερωμένη στην ανάπτυξη. Όταν κάποιος ακούει ανάπτυξη εύλογα ο νους του πάει σε δράσεις εντός της κάθε χώρας ή της Ευρώπης που έχουν ως στόχο επενδύσεις, θέσεις εργασίας, άνοδο του βιωτικού επιπέδου μας κλπ. Η ανάπτυξη όμως όπως εννοείται εδώ, αφορά τη λεγόμενη αναπτυξιακή υποστήριξη που παρέχει η Ευρώπη προς τρίτες χώρες. Κεντρικό σύνθημα του έτους πανευρωπαϊκά: “Ο κόσμος μας, η αξιοπρέπειά μας, το μέλλον μας”.

Οι οργανώσεις μέλη της Ελληνικής Πλατφόρμας για την Ανάπτυξη (μεταξύ των οποίων και η PRAKSIS) βρεθήκαμε σήμερα στο Υπουργείο Εξωτερικών για την εναρκτήρια εκδήλωση που συνδιοργάνωνε το ΥΠΕΞ και η Υπηρεσία Διεθνούς Αναπτυξιακής Βοήθειας (ΥΔΑΣ). Ο νέος Γενικός Διευθυντής της ΥΔΑΣ, Νίκος Βαμβουνάκης, ξεκίνησε με μια ευχάριστη δήλωση: “Είναι καιρός, είπε, να διαχωρίσουμε τις υπεύθυνες ΜΚΟ που παράγουν έργο και βάφτηκαν από τα σκάνδαλα των τελευταίων χρόνων”. Αναμένουμε επομένως άμεσα τις πράξεις του προς αυτή την κατεύθυνση, που δεν μπορεί να έχουν άλλη κατεύθυνση παρά την εκκαθάριση του μητρώου της ΥΔΑΣ και την αμφότερη απόδοση ευθυνών (σε όσους διαχειρίστηκαν με λάθος τρόπο κονδύλια, τόσο από τις ΜΚΟ όσο και από τον κρατικό μηχανισμό που τα χορήγησε και δεν έλεγξε ποτέ την τύχη τους).

Η παρουσία στο εναρκτήριο πάνελ εκπροσώπου της CONCORD (δηλαδή της ευρωπαϊκής συνομοσπονδίας ΜΚΟ και Δικτύων για την ανακούφιση και την ανάπτυξη), Marius Wanders, σηματοδοτεί πράγματι μια αλλαγή στάσης της Ελληνικής ηγεσίας που ελπίζουμε ότι κατά τη διάρκεια του ευρωπαϊκού έτους για την ανάπτυξη, σε κάθε καίριο χρονικό σημείο θα αντιληφθεί ότι η κοινωνία των πολιτών είναι ένας εκ των σοβαρότερων εταίρων της στις όποιες προσπάθειες αναπτυξιακής ενημέρωσης, εκπαίδευσης και δράσης.

Scroll to Top