ΑΡΧΙΚΗ Νέα Η PRAKSIS σε διάλογο του ΔΙΟΓΕΝΗ για την εργασία στο δρόμο με ενεργούς χρήστες ψυχοδραστικών ουσιών

Η PRAKSIS σε διάλογο του ΔΙΟΓΕΝΗ για την εργασία στο δρόμο με ενεργούς χρήστες ψυχοδραστικών ουσιών

Την Τρίτη 27 Μαρτίου, η εταιρεία Διογένης φιλοξένησε εξίσου σημαντική συνάντηση ανταλλαγής απόψεων γύρω από θέματα ψυχοδραστικών ουσιών, όπως τόσες άλλες φορές άλλωστε. Η συζήτηση χωρίστηκε σε θεματικές ενότητες. 

Κατά την πρώτη ενότητα παρουσιάστηκαν από το Διογένη τα αποτελέσματα και η εμπειρία που αποκόμμισε από τη συμμετοχή του στην 61η Συνάντηση υψηλού επιπέδου για τα Ναρκωτικά που έλαβε χώρα πριν μερικές μέρες στη Βιέννη. Ακολούθησε εκτενής διάλογος για τα πορίσματα αλλά και για τα κριτήρια που διαμορφώνουν την εκπροσώπηση της χώρας μας αλλά και για την ύπαρξη (ή όχι) εθνικής στρατηγικής για τα ναρκωτικά.

Στη δεύτερη ενότητα οι συμμετέχουσες οργανώσεις παρουσίασαν, μετά τον ΟΚΑΝΑ, την εμπειρία τους από τη δράση στο δρόμο με ενεργούς χρήστες ψυχοδραστικών ουσιών. Την PRAKSIS εκπροσώπησε ο Γιάννης Κίσσας, ο οποίος περιέγραψε την εμπειρία του από την Κινητή Μονάδα και το λεωφορείο για τους αστέγους, “Φροντίδα εν κινήσει”. Ο διάλογος ήταν πολύ ζωντανός καθώς όλοι οι εκπρόσωποι υπογράμμισαν τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι άνθρωποι που κάνουν χρήση ουσιών στο δρόμο.

Ακολούθησε η τρίτη ενότητα που περιλάμβανε θέματα όπως οι Νέες Ψυχοδραστικές Ουσίες (Μανίνα Τερζίδου – ΕΚΤΕΠΝ), η Κάνναβη και τα συνθετικά κανναβινοειδή (Κωνσταντίνος Κοκκώλης – ΟΚΑΝΑ) και Έφηβοι και παραβατικότητα (Ελένη Κερασιώτη – ΟΚΑΝΑ). Ειδικά σχετικά με ζητήματα Νέων Ψυχοδραστικών Ουσιών διαπιστώθηκε η ανάγκη να προσαρμοστεί η μείωση βλάβης στα νέα δεδομένα. Τονίστηκε επίσης η ανάγκη να αντιμετωπίζεται το θέμα της ψυχαγωγικής κάνναβης εξατομικευμένα και να ενημερώνονται οι χρήστες για το τί είδους κάνναβη καταναλώνουν.

Σε ερώτηση της PRAKSIS για το αν είναι ασφαλής η χορήγηση ναλοξόνης σε χρήστες που έχουν πάθει overdose ανεξάρτητα με το τι ουσία έχουν καταναλώσει ο Κωνσταντίνος Κοκκώλης απάντησε πως είναι ασφαλής και ότι θα πρέπει να γίνει μια εκστρατεία ώστε να διατίθεται η ναλοξόνη από τα φαρμακεία, να την έχουν απαραίτητα τα ΕΚΑΒ αλλά και όλοι εμείς καθώς, όπως παρατήρησε, τα περισσότερα περιστατικά υπερβολικής δόσης δεν συμβαίνουν στο δρόμο αλλά στα σπίτια.

Scroll to Top