ΑΡΧΙΚΗ Νέα Η PRAKSIS στο HIV/AIDS φόρουμ της κοινωνίας των πολιτών της Ε.Ε.

Η PRAKSIS στο HIV/AIDS φόρουμ της κοινωνίας των πολιτών της Ε.Ε.

Πραγματοποιήθηκε στις 8 και 9 Ιουλίου 2014 η συνάντηση των οργανώσεων που είναι μέλη στο HIV/AIDS φόρουμ της Ε.Ε. Πρόκειται για ένα καθιερωμένο ραντεβού ανά εξάμηνο, που λαμβάνει χώρα στα γραφεία της Ε.Ε. (είτε στο Λουμεμβούργο είτε στις Βρυξέλλες). Αυτή τη φορά υπήρχε μια ιδιαιτερότητα: ήταν η πρώτη συνάντηση μετά την ανοιχτή πρόσκληση συμμετοχής εκ νέου των οργανώσεων της κοινωνίας των πολιτών στο φόρουμ, που έστειλε η Ε.Ε. πριν από έξι μήνες και η πρώτη της PRAKSIS ως νέο επιλεγμένο μέλος.

Η σφιχτή ατζέντα της διήμερης συνάντησης περιλάμβανε την παρουσίαση των νέων μελών και το ρόλο που παίζει το φόρουμ, τις τελευταίες εξελίξεις που αφορούν τη δράση του φόρουμ αλλά και των μελών του ανά χώρα που κυρίως επικεντρώνονται στις χώρες που αναλαμβάνουν την Προεδρία της Ε.Ε., τις εξελίξεις σε επίπεδο γραφείου αντιπροσωπείας της Επιτροπής Υγείας και Καταναλωτών (http://ec.europa.eu/dgs/health_consumer/index_en.htm), του πλάνου της Ε.Ε. για την Υγεία που περιλαμβάνει χρηματοδοτήσεις για θέματα HIV/AIDS από το 2014 έως το 2020 (http://ec.europa.eu/chafea/health/index.html), νέα των διεθνών οργανισμών UNAIDS, WHO, EMCDDA, ECDC.

Στα σημαντικά σημεία των συζητήσεων αυτού του εξάμηνου συμπεριλαμβάνονται:

  • η ατζέντα της πολύ σημαντικής συνάντησης που ετοιμάζεται στη Ρώμη στις 27-28 Νοεμβρίου ενόψει Ιταλικής Προεδρίας της Ε.Ε., με αφορμή τη συμπλήρωση 10 χρόνων από τη διακήρυξη του Δουβλίνου.
  • η εξαιρετική αποτύπωση αποτελεσμάτων της παγκόσμιας έρευνας μέτρησης στίγματος για τους ανθρώπους που ζουν με HIV/AIDS σε Πορτογαλία και Ουκρανία (οι παρουσιάσεις των χωρών θα είναι διαθέσιμες μέσα από τη σελίδα: www.aidsactioneurope.org).
  • η πολύ ενδιαφέρουσα συζήτηση αναφορικά με ζητήματα advocacy που αφορούν τα φάρμακα, τη διάθεση και τις τιμές τους.
  • η παρουσίαση του ευρωπαϊκού φόρουμ της κοινωνίας των πολιτών για τα Ναρκωτικά και οι συνέργειες που μπορεί να προκύψουν μεταξύ των δύο δικτύων.
  • η πανευρωπαϊκή προσπάθεια της κοινωνίας των πολιτών να αναδειχθεί η ατζέντα που αφορά τις ιογενείς ηπατίτιδες.
  • η ανανέωση για τα επόμενα τρία χρόνια της λειτουργίας της πλατφόρμας του AIDS ACTION EUROPE (όπου και μπορείτε να βρείτε κάθε παρουσίαση που έγινε στο διήμερο).
  • η επίσημη ανακοίνωση της λειτουργίας μιας ομάδας στο facebook, που αφορά ζητήματα πολιτικών αποφάσεων που η κοινωνία των πολιτών της Ευρώπης κρίνει σημαντικά για ζητήματα HIV/AIDS, συλλοιμώξεων, ΣΜΝ, ναρκωτικών και μείωσης βλάβης.

Οι διετούς θητείας Πρόεδροι του φόρουμ (αυτή την περίοδο η Lella Cosmaro και ο Tamas Bereczky) αναλαμβάνουν κάθε φορά την ανακοίνωση των σημαντικότερων θεμάτων της συνάντησης στο Think Tank (σημαντική συνάντηση για το HIV/AIDS με εκπροσώπους κάθε χώρας της Ε.Ε.) που γίνεται στον ίδιο χώρο αμέσως μετά το φόρουμ της κοινωνίας των πολιτών. Σε αυτή τη συνάντηση αυτό το εξάμηνο η Ελλάδα δεν έστειλε εκπρόσωπο.

 CVF new members meeting July 2014

Χρήσιμοι σύνδεσμοι:
www.aidsactioneurope.org
EU civil society on HIV/AIDS: http://ec.europa.eu/health/sti_prevention/hiv_aids/civil_society_forum/index_en.htm
EU civil society on facebook: HIV Europe Policy
Think Tank: http://ec.europa.eu/health/sti_prevention/hiv_aids/think_tank/index_en.htm
EU Health Programm focal points: http://ec.europa.eu/chafea/health/national_focal_points.html
EU civil society on Drugs: http://ec.europa.eu/justice/anti-drugs/civil-society/index_en.htm

 

Scroll to Top