ΑΡΧΙΚΗ Νέα Με αφορμή την Ημέρα Προφυλακτικού: ανάγκη για ενεργοποίηση όλων των επιλογών πρόληψης

Με αφορμή την Ημέρα Προφυλακτικού: ανάγκη για ενεργοποίηση όλων των επιλογών πρόληψης

Οι HIV διαγνώσεις στην Ευρώπη σε πληθυσμούς που συνδέονται με τη σεξουαλική μετάδοση αυξάνονται τα τελευταία χρόνια. Ταυτόχρονα, αύξηση παρουσιάζουν διαγνώσεις σε άλλα Σεξουαλικά Μεταδιδόμενα Νοσήματα (ΣΜΝ). Η εικόνα για την Ελλάδα προβληματίζει ακόμα περισσότερο, καθώς παραμένει η χώρα με την μεγαλύτερη αναλογία αμβλώσεων στην Ευρώπη.

Γιατί το προφυλακτικό, ένα μέσο προφύλαξης που είναι πλέον τόσο οικείο, δεν έχει βοηθήσει στην αντιστροφή αυτής της εικόνας;

Με αφορμή τη σημερινή ημέρα Προφυλακτικού αλλά και την αυριανή ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου, η PRAKSIS συμμετέχει με δράσεις ενημέρωσης, πρόληψης και εξέτασης για τoν HIV, τις Ηπατίτιδες B και C. Είναι μια ευκαιρία να θυμηθούμε ότι σε μια ολιστική προσέγγιση για την σεξουαλική και αναπαραγωγική υγεία, το τεστ για τα ΣΜΝ είναι ένα σημαντικό εργαλείο μαζί με άλλες παρεμβάσεις όπως η απρόσκοπτη πρόσβαση σε θεραπεία για τον HIV, η προαγωγή των επιλογών χρήσης αντισυλληπτικών μέτρων (χάπια, διάφραγμα, σπιράλ κ.ο.κ.) και η πρόσβαση στοχευμένων ομάδων σε προφυλακτική αγωγή για τον HIV (PrEP). Το προφυλακτικό είναι ένα χρήσιμο συμπληρωματικό εργαλείο αλλά η εμπειρία και γνώση μας υποδεικνύουν ότι δεν είναι αρκετό καθώς δεν χρησιμοποιείται επαρκώς (είτε γιατί υπάρχουν ζητήματα απόλαυσης είτε διαθεσιμότητας είτε τιμής).

Ας απολαύσουμε τον έρωτα όλες τις μέρες του χρόνου, πιο υπεύθυνα και πιο ενημερωμένα,χρησιμοποιώντας και διεκδικώντας όλα τα διαθέσιμα εργαλεία πρόληψης που μας ταιριάζουν. Η ανοιχτή επικοινωνία και συζήτηση για τις επιλογές πρόληψης μεταξύ των ερωτικών συντρόφων είναι αναγκαία.

Scroll to Top