ΑΡΧΙΚΗ Νέα Οι λειτουργίες του Κέντρου Φιλοξενίας Ασυνόδευτων Ανηλίκων της PRAKSIS στη Σάμο

Οι λειτουργίες του Κέντρου Φιλοξενίας Ασυνόδευτων Ανηλίκων της PRAKSIS στη Σάμο

Το Κέντρο Φιλοξενίας Ασυνόδευτων Παιδιών της PRAKSIS στην Σάμο αποτελεί 1 από τους 46 χώρους φιλοξενίας ανηλίκων που λειτουργούν διάφορες οργανώσεις την τρέχουσα χρονική περίοδο ανά την Ελλάδα. Από τον περασμένο Μάιο που άνοιξε τις πόρτες του έχει υποδεχτεί 36 ασυνόδευτα παιδιά, τα αιτήματα διεθνούς προστασίας των οποίων έχουν ολοκληρωθεί στην πλειονότητά τους με επιτυχία.

Επιλογές και δικαιώματα ασυνόδευτων ανηλίκων στην Ελλάδα:

Τα παιδιά έχουν δικαίωμα να αιτηθούν για:
• οικογενειακή επανένωση με συγγενείς τους στην Ευρώπη (Family reunification)
• εθελούσια επιστροφή στην χώρα καταγωγής τους
• μετεγκατάσταση (Relocation) σε κάποια άλλη Ευρωπαϊκή χώρα
• άσυλο στην Ελλάδα

Πιο συγκεκριμένα, από το Κέντρο Φιλοξενίας στη Σάμο, έχουν ολοκληρωθεί επιτυχώς 4 υποθέσεις για οικογενειακή επανένωση (Family reunification) στη Γερμανία, 4 υποθέσεις Relocation στο Λουξεμβούργο, 4 στη Φινλανδία και 1 στην Ελβετία. Επίσης, ένα παιδί έχει λάβει καθεστώς ασύλου στην Ελλάδα για τα επόμενα τρία χρόνια. Όσον αφορά τις υποθέσεις για οικογενειακή επανένωση (Family reunification), αναμένουμε ακόμα την ολοκλήρωση 2 υποθέσεων στη Γερμανία και 1 στη Δανία.

Οι δραστηριότητες του ξενώνα

Στον ξενώνα, εκτός από την κάλυψη βασικών αναγκών, τα παιδιά λαμβάνουν εξατομικευμένη ψυχοκοινωνική και νομική στήριξη, και οργανώνονται δράσεις με σκοπό την ένταξη τους στην Ελληνική κοινωνία. Σε συνεργασία με τους εθελοντές που αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι του ξενώνα, έχει δημιουργηθεί ένα δίκτυο εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων που περιλαμβάνει μαθήματα Αγγλικών, Γερμανικών, Δανέζικων, Ελληνικών, μαθηματικών, καλλιτεχνικά, μουσική κ.α., αλλά και δραστηριότητες που έχουν ως στόχο την επαγγελματικό τους προσανατολισμό με μαθήματα εισαγωγής στην ιατρική από γιατρούς που δραστηριοποιούνται στο νησί, μαθήματα μαγειρικής από επαγγελματία chef και μαθήματα (ηλεκτρολογίας και κατασκευαστικών εργασιών) από μηχανικό της Οργάνωσης Samaritans Purse.
Επίσης, σε επικοινωνία με τους τοπικούς φορείς και την κοινωνία ο ξενώνας έχει συμμετάσχει στη λευκή νύχτα που διοργανώθηκε στο νησί, μοιράζοντας χειροποίητα γλυκά που έφτιαξαν τα ίδια τα παιδιά. Παράλληλα, όλον αυτόν τον καιρό το πλεόνασμα του φαγητού που δεν καταναλώνεται στον ξενώνα μοιράζεται σε άπορους κατοίκους της Σάμου. Τέλος, κατά τους καλοκαιρινούς μήνες από κοινού με μια κατασκήνωση τα παιδιά συμμετείχαν στον καλλωπισμό ενός σχολείου σε ένα απομακρυσμένο χωριό.

 

Δείτε την παρουσίαση του Κέντρου Φιλοξενίας ΕΔΩ

Scroll to Top