ΑΡΧΙΚΗ Νέα Ουσιαστική συνεργασία σημαίνει να σχεδιάζουμε προγράμματα με την τρανς κοινότητα και όχι για την τρανς κοινότητα

Ουσιαστική συνεργασία σημαίνει να σχεδιάζουμε προγράμματα με την τρανς κοινότητα και όχι για την τρανς κοινότητα

H PRAKSIS συμμετείχε και φέτος στο στρογγυλό τραπέζι των ΜΚΟ, στο πλαίσιο της 5ης Πανελλήνιας Συνάντηση ‘AIDS και Ηπατίτιδες’. Ανοίγοντας την ατζέντα της προαγωγής υγείας και ενδυνάμωσης της τρανς κοινότητας στην Ελλάδα, προσκαλέσαμε να μοιραστούμε το βήμα με το Σωματείο Υποστήριξης Διεμφυλικών (ΣΥΔ). Το ΣΥΔ αποτελεί σταθερό συνεργάτη σε θέματα που αφορούν τη δουλειά της PRAKSIS με ΛΟΑΤΚΙ πληθυσμούς.

Από τις αρχές του 2017 η συνεργασία μας γίνεται πιο στενή στο πλαίσιο της από κοινού υλοποίηση του προγράμματος ‘Ενδυναμώνοντας την τρανς κοινότητα’. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει τη συμμετοχή ομότιμων τρανς στην κινητή μονάδα της PRAKSIS για την ενημέρωση και τον έλεγxo HIV & Ηπατιτίδων, τη διαμόρφωση εργαλείου καταγγελιών διακρίσεων που αντιμετωπίζουν τα τρανς άτομα καθώς και συνακόλουθη σύνταξη advocacy report. Επιπλέον, εκπαιδευτικά σεμινάρια ανάπτυξης δεξιοτήτων, παραγωγή ενημερωτικού υλικού αλλά και διοικητική υποστήριξη για την λειτουργία των γραφείων του ΣΥΔ.

«Στόχος είναι να συνδιαμορφώνουμε τις συνθήκες, ώστε οι τρανς άνθρωποι να αναλαμβάνουν όλο και περισσότερο ρόλους που κάνουν τη συμμετοχή τους ουσιαστική και όχι τυπική . Πρόκειται για μια διαδικασία από κάτω προς τα πάνω, μια διαδικασία που μας πηγαίνει από το ‘δουλεύω για έναν πληθυσμό’ στο ‘δουλεύω με έναν πληθυσμό’» τόνισε ο Απόστολος Καλογιάννης από το τμήμα Διεκδίκησης Δικαιωμάτων της PRAKSIS.

21761643 1363288850436443 1962510636127574226 n

Έχοντας ως σημείο αναφοράς την Χάρτα για την Προαγωγή Υγείας του ΠΟΥ, η ενδυνάμωση των κοινοτήτων και η δημιουργία υποστηρικτικού περιβάλλοντος , το οποίο αφορά όλες τις σφαίρες της ζωής και όχι μόνο την υγεία, αποτελούν τους παράγοντες που θα πρέπει να ακολουθούν όσοι σχεδιάζουν δημόσιες πολιτικές για την υγεία. Η ενδυνάμωση των τρανς ανθρώπων είναι ένας στρατηγικός στόχος για την διεκδίκηση ενός φάσματος αλληλένδετων δικαιωμάτων. Η διαθεσιμ ότητα υπηρεσιών υγείας δεν αρκεί από μόνη της, όταν προηγούνται αποκλεισμοί που εμποδίζουν τα τρανς άτομα να εκπληρώσουν ακόμα και καθημερινές ανάγκες.

«Έχουμε καταγράψει περίπτωση τρανς γυναίκας που νοσηλευόταν στα τελευταία στάδια της ζωής της, και ζήτησε ένα ποτήρι νερό, και λόγω της προκατάληψης την κοίταζαν οι περισσότεροι με απέχθεια, και δε βρισκόταν κάποιος να της προσφέρει ένα ποτήρι νερό. Ακόμα περίπτωση τρανς γυναίκας, που την άφηναν στον διάδρομο, όχι γιατί δεν υπήρχε θάλαμος, αλλά γιατί, όπως μας είπαν, δεν ήξεραν σε τι θάλαμο έπρεπε να την βάλουν. Τα παραπάνω δημιουργούν συνθήκες αποκλεισμού από τον χώρο της υγείας» ανέφερε η εκπρόσωπος του ΣΥΔ και υπεύθυνη υλοποίησης του προγράμματος , Άννα Απέργη.

21740658 1363298070435521 3950816746833991350 n

Τέλος, η PRAKSIS επεσήμανε τον προβληματικό τρόπο με τον οποίο διαχρονικά έχει γίνει η καταγραφή των οροθετικών τρανς ατόμων, προτείνοντας την εξής αλλαγή όσον αφορά την καταχώριση αλλά και την αναφορά στο επιδημιολογικό δελτίοτου ΚΕΕΛΠΝΟ: «Η καταγραφή του φύλου σε δύο βήματα αντι σε ένα, αποτελεί μια ασφαλή μέθοδο για να αποφεύγεται κατά το δυνατό η λανθασμένη ταξινόμηση. Ουσιαστικά καταγράφουμε τόσο το φύλο που αποδόθηκε κατά τη γένηση όσο και το αναφερόμενο φύλο του εξεταζόμενου/ης, με περιθώριο ανοιχτής απάντησης στο δεύτερο. Είναι μια απλή αλλαγή που χρειάζεται να ενταχθεί και στον τρόπο που καταχωρίζονται τα στοιχεία από το ιατρονοσηλευτικό προσωπικό σε Μονάδες Λοιμώξεων και το ΚΕΕΛΠΝΟ.»

Scroll to Top