ΑΡΧΙΚΗ Νέα Προσφυγή κατά της απόφασης του Ευρωπαϊκού Γραφείου Διπλωμάτων Ευρεσιτεχνίας για το sofosbuvir

Προσφυγή κατά της απόφασης του Ευρωπαϊκού Γραφείου Διπλωμάτων Ευρεσιτεχνίας για το sofosbuvir

Προσφυγή κατά της απόφασης του Ευρωπαϊκού Γραφείου Διπλωμάτων Ευρεσιτεχνίας για το sofosbuvir

Μη κυβερνητικές οργανώσεις υγείας προσφεύγουν κατά της απόφασης του Ευρωπαϊκού Γραφείου Διπλωμάτων Ευρεσιτεχνίας να υποστηρίξει το δίπλωμα ευρεσιτεχνίας της Gilead για το φάρμακο της Ηπατίτιδας C

Παρίσι, 5 Δεκεμβρίου 2018 – Έξι οργανώσεις προσέφυγαν κατά της απόφασης του Ευρωπαϊκού Γραφείου Διπλωμάτων Ευρεσιτεχνίας η οποία ελήφθη τον Σεπτέμβριο, να υποστηρίξει το δίπλωμα ευρεσιτεχνίας της Αμερικανικής Φαρμακευτικής Εταιρίας Gilead Science για το βασικό φάρμακο κατά της Ηπατίτιδας C, το sofosbuvir. Η προσφυγή υποβλήθηκε από τους Γιατρούς του Κόσμου (MdM), τους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα (MSF), την AIDES (Γαλλία), την Access to Medicines Ireland, την Salud por Derecho (Ισπανία) και την PRAKSIS και καλεί το Ευρωπαϊκό Γραφείο Διπλωμάτων Ευρεσιτεχνίας να ανακαλέσει το δίπλωμα ευρεσιτεχνίας της Gilead, με την εξήγηση ότι δεν πληροί τις νομικές και/ή επιστημονικές απαιτήσεις κατοχύρωσης με δίπλωμα ευρεσιτεχνίας.

Η έφεση έρχεται ακριβώς πέντε χρόνια μετά την πρώτη έγκριση για χρήση του sofosbuvir στις ΗΠΑ, όπου η Gilead ξεκίνησε την κυκλοφορία του φαρμάκου με 1.000 δολάρια ΗΠΑ ανά χάπι ή 84.000 δολάρια για ένα πρόγραμμα θεραπείας 12 εβδομάδων. Η εταιρεία έχει κέρδος περισσότερα από 10 δισεκατομμύρια δολάρια από τις πωλήσεις του φαρμάκου τα τελευταία πέντε χρόνια.

Τον Μάρτιο του 2017, 33 οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών από 17 ευρωπαϊκές χώρες κατέθεσαν εναντίον του διπλώματος ευρεσιτεχνίας της Gilead για τη βασική σύσταση του sofosbuvir, δηλώνοντας ότι οι ισχυρισμοί ευρεσιτεχνίας της Gilead δεν πληρούσαν όλες τις νομικές προυποθέσεις, κυρίως επειδή στερούνταν εφευρετικότητας.

Το μονοπώλιο της Gilead στο sofosbuvir στην Ευρώπη επέτρεψε στην εταιρεία να χρεώνει υπερβολικές τιμές για το φάρμακο. Σε ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες, η Gilead χρεώνει μέχρι 43.000 ευρώ για ένα πρόγραμμα θεραπείας δώδεκα εβδομάδων, όταν άλλες εκδοχές της ίδιας αγωγής μπορούν να αγοραστούν για λιγότερα από 75 ευρώ εκτός της Ευρώπης. Αυτές οι υπερβολικές τιμές ανάγκασαν τα συστήματα υγείας να διατιμήσουν το  sofosbuvir, αφήνοντας χιλιάδες ανθρώπους στην Ευρώπη με ηπατίτιδα C χωρίς θεραπεία.

Ωστόσο, παρά τα  επιχειρήματα που υπέβαλαν οι οργανώσεις που αντιτίθενται στο δίπλωμα ευρεσιτεχνίας, στις 14 Σεπτεμβρίου 2018, το Ευρωπαϊκό Γραφείο Διπλωμάτων Ευρεσιτεχνίας αποφάσισε να διατηρήσει το δίπλωμα ευρεσιτεχνίας της Gilead, καθιστώντας έτσι αδύνατη την παραγωγή ή πώληση προσιτών γενικών εκδοχών του φαρμάκου στην Ευρώπη.

“Το Ευρωπαϊκό Γραφείο Διπλωμάτων Ευρεσιτεχνίας είναι πάρα πολύ επιεικές με τις φαρμακευτικές εταιρείες, δίνοντάς τους μεγάλη ελευθερία”, δήλωσε ο Olivier Maguet από την εκστρατεία τιμολόγησης φαρμάκων των Γιατρών του Κόσμου. “Πρέπει να υπάρξει ακόμα μεγαλύτερος έλεγχος στην Ευρώπη όταν πρόκειται να καθοριστεί εάν οι φαρμακευτικές εταιρείες αξίζουν διπλώματα ευρεσιτεχνίας ή όχι, ειδάλλως, τα φαρμακευτικά μονοπώλια θα συνεχίσουν να οδηγούν σε ανεξέλεγκτες τιμές φαρμάκων».

Η προσφυγή στοχεύει στο να θέσει τέρμα στην εκμετάλευση των φαρμακευτικών διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας από την πλευρά των φαρμακευτικών εταιρειών που στοχεύουν στην αύξηση των κερδών – συμπεριλαμβανομένων των χωρών εκτός Ευρώπης, όπου τα γραφεία διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας ακολουθούν συχνά τις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Γραφείου Διπλωμάτων Ευρεσιτεχνίας, όταν εξετάζουν τα διπλώματα ευρεσιτεχνίας των φαρμακευτικών εταιρειών. Μερικά νέα, πρωτότυπα φάρμακα – όπως για παράδειγμα τα πρωτότυπα φάρμακα για τη θεραπεία του καρκίνου – έρχονται στην αγορά με ετικέτες τιμών που φθάνουν τα 400.000 ευρώ ανά ασθενή. Επείγεται άμεσα η μεταρρύθμιση του  συστήματος διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας, έτσι ώστε οι άνθρωποι να έχουν πρόσβαση στα φάρμακα που χρειάζονται για να παραμείνουν υγιείς και ζωντανοί.

“Τα αμετάβλητα διπλώματα ευρεσιτεχνίας στην Ευρώπη δίνουν στις φαρμακευτικές εταιρείες τη μονοπωλιακή δύναμη που τους επιτρέπει να χρεώνουν υπερβολικές τιμές για πολλά φάρμακα τα οποία είναι σωτήρια για τις ζωές κάποιων ανθρώπων», δήλωσε ο Gaëlle Krikorian, επικεφαλής στρατηγικής στην Εκστρατεία Πρόσβασης των ΓΧΣ. “Οι υπερβολικές τιμές που επιβάλλει η Gilead για το sofosbuvir έχουν κρατήσει αυτό το πρωτοποριακό φάρμακο μακριά από εκατομμύρια ανθρώπους με ηπατίτιδα C, στην Ευρώπη και σε όλο τον κόσμο. Ποιο είναι το νόημα της ιατρικής καινοτομίας αν οι άνθρωποι και τα υγειονομικά συστήματα δεν μπορούν να αξιοποιήσουν καταλλήλως τα προϊόντα που προέρχονται από αυτήν; ”

Για να μάθετε περισσότερα σχετικά με την ανάπτυξη του sofosbuvir, ενός πραγματικού φαρμάκου για την ηπατίτιδα C, παρακολουθήστε αυτό το βίντεο: «When Big Pharma plays for keeps, who wins and who loses»?

Για περισσότερες πληροφορίες:

Χρυσούλα Πατσού – Τμήμα Επικοινωνίας

Τηλ: 2105205200  |   presspraksis@gmail.com

Scroll to Top