ΑΡΧΙΚΗ Νέα Προτάσεις της PRAKSIS για μια πιο αποτελεσματική και διαφανή Επιτροπή Κοινωνικού Διαλόγου του ΚΕΕΛΠΝΟ με την κοινωνία των πολιτών

Προτάσεις της PRAKSIS για μια πιο αποτελεσματική και διαφανή Επιτροπή Κοινωνικού Διαλόγου του ΚΕΕΛΠΝΟ με την κοινωνία των πολιτών

Στα τέλη Αυγούστου η PRAKSIS μαζί με άλλες ΜΚΟ δέχθηκε πρόσκληση συνάντησης για την επαναλειτουργία της Επιτροπής Κοινωνικού Διαλόγου του ΚΕΕΛΠΝΟ. Θυμίζουμε ότι η Επιτροπή αυτή λειτουργούσε ως γέφυρα επικοινωνίας μεταξύ του Οργανισμού και των ΜΚΟ που ασχολούνταν με θέματα HIV/AIDS για αρκετά χρόνια μέχρι το 2012. Οι διώξεις των οροθετικών γυναικών, που συνόδευσαν την εφαρμογή της Υπουργικής Διάταξης 39α, επί Υπουργείας Ανδρέα Λοβέρδου στο Υγείας και Μιχάλη Χρυσοχοΐδη στο Προστασίας του Πολίτη, και κυρίως ο ρόλος που διαδραμάτισε το ΚΕΕΛΠΝΟ σε αυτές, έκαναν την PRAKSIS να αναστείλει εγγράφως τη συμμετοχή της στην εν λόγω επιτροπή. Από τότε μετράμε με την κατάργηση της Υπουργικής Απόφασης, με τη δημόσια συγνώμη του νυν Προέδρου αλλά και με την μη απόδοση ευθυνών στην τότε ηγεσία του οργανισμού από τη Δικαιοσύνη (παρά την υποβολή μήνυσης κατά παντός υπευθύνου από την PRAKSIS και άλλες ΜΚΟ).
Αναρτάμε σήμερα στο διαδίκτυο το περιεχόμενο της επιστολής-απάντησης της PRAKSIS στην πρόσκληση του νυν Προέδρου του ΚΕΕΛΠΝΟ, όπου θίγονται ζητήματα νομοθεσίας, πλαισίου λειτουργίας της Επιτροπής Κοινωνικού Διαλόγου, διαφάνειας και λογοδοσίας. Πιστεύουμε ότι με αυτόν τον τρόπο θα είναι σε αυτή τη φάση πιο εφικτή η συνεργασία αλλά και η επιτήρηση που μπορεί να ασκήσει η κοινωνία των πολιτών στον Οργανισμό.

 

<< Όπως ίσως γνωρίζετε, η οργάνωσή μας με επιστολή της αποφάσισε να αναστείλει τη συμμετοχή της στις εργασίες της Επιτροπής Κοινωνικού Διαλόγου με αφορμή τα γεγονότα του 2012 και τη στάση του ΚΕΕΛΠΝΟ (του Δ.Σ., της Διεύθυνσης αλλά και ορισμένων εργαζομένων γιατρών) κατά την απόφαση και υλοποίηση της Υπουργικής Απόφασης 39α, του τότε Υπουργού Υγείας, Ανδρέα Λοβέρδου. Ο Οργανισμός του οποίου σήμερα είστε Πρόεδρος, έδωσε κατά τη γνώμη μας λανθασμένη γνωμοδότηση και στη συνέχεια στήριξε και επιχειρησιακά τον υποχρεωτικό έλεγχο για HIV σε γυναίκες χρήστριες αλλά και τρανσέξουαλ στο κέντρο της Αθήνας και στη συνέχεια και στη Θεσσαλονίκη.

Βεβαίως σήμερα η εν λόγω διάταξη δεν ισχύει. Παρόλα αυτά η υφιστάμενη νομοθεσία εξακολουθεί να μην θωρακίζει πλήρως τα ανθρώπινα δικαιώματα, ούτε τη δημόσια υγεία. Έχουμε πολλές φορές καταθέσει (και στο Υπουργείο Υγείας και στο ΚΕΕΛΠΝΟ αλλά και στον Τύπο) τις θέσεις της PRAKSIS για τις αλλαγές που χρειάζεται να γίνουν έτσι ώστε και η χώρα να έχει το απαραίτητο νομικό οπλοστάσιο απέναντι στις επιδημίες αλλά και οι επιχειρήσεις που αφορούν τη δημόσια υγεία να μπορούν να εξασφαλίζουν τα ανθρώπινα δικαιώματα και την απρόσκοπτη πρόσβαση των ασθενών στα απαραίτητα για τη ζωή τους φάρμακα.

Για την PRAKSIS δεν υπάρχει καμία σύγκρουση συμφερόντων μεταξύ δημόσιας υγείας και ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Ευελπιστούμε επομένως ότι αυτή σας η πρόσκληση βρίσκει τον Οργανισμό σε μία φάση που έχοντας κάνει την αυτοκριτική του (πράξη γενναία, ανθρώπινη και ουσιαστική εκ μέρους σας η οποία σας τιμά ως επιστήμονα, ως δάσκαλο και πάνω απ’ όλα ως άνθρωπο), μπορεί πια να εισηγηθεί και να υπερασπιστεί γενναιότερες πολιτικές και να προσπαθήσει να χτίσει ξανά τη γέφυρα με την κοινωνία των πολιτών και τις ευάλωτες ομάδες.

Από την άλλη πλευρά, έχοντας συμμετάσχει σε κάθε συνάντηση της Επιτροπής Κοινωνικού Διαλόγου, υπάρχουν κατά τη γνώμη μας σημεία (τα οποία και στο παρελθόν είχαμε θέσει για την ουσιαστικότερη λειτουργία της επιτροπής αλλά ποτέ δεν εισακουστήκαμε) που χρειάζεται να επανακαθοριστούν και αυτά αφορούν:

 

α) Την κατεύθυνση/προοπτική της Επιτροπής: η Επιτροπή ήταν κατεξοχήν «διαλόγου» (όπως σοφά είχε επιλεγεί το όνομά της για τα όσα τελικά φάνηκε εκ του αποτελέσματος και των γεγονότων που διαδραματίστηκαν ότι επιδίωκε να πετύχει) και όχι λήψης της όποιας απόφασης ουσιαστικής συνεργασίας. Ο διάλογος είναι πάντα ένα σημαντικό μέσον επίγνωσης των προβλημάτων και των θέσεων των πλευρών που συμμετέχουν (ΚΕΕΛΠΝΟ – Κοινωνία των Πολιτών).
α.i) Στην περίπτωση που το ενδιαφέρον σας εκ νέου είναι αυτό, δηλαδή να λειτουργήσει μια Επιτροπή Κοινωνικού Διαλόγου, θα θέλαμε να σας προτείνουμε να επαναξιολογήσετε το ρυθμό συναντήσεων που κατά το παρελθόν ήταν μηνιαίος, δίνοντας ένα μεγαλύτερο διάστημα μεταξύ της μιας συνάντησης με την άλλη.
α.ii) Αντίθετα, αν στο νέο σας σχεδιασμό η Επιτροπή μπορεί να ανέβει ένα επίπεδο και να γίνει επιτροπή π.χ. Ενημέρωσης και Συνεργασίας, το οποίο ίσως να είναι και το πιο ενδιαφέρον δεδομένων των προκλήσεων που αντιμετωπίζουμε ως ελληνική κοινωνία σε θέματα υγείας, τότε βεβαίως ο μηνιαίος ρυθμός θα είχε ενδιαφέρον.

β) Τη στελέχωση της Επιτροπής: στη δεύτερη περίπτωση της μετάβασης της Επιτροπής σε Ενημέρωσης και Συνεργασίας είναι σημαντικό να επανεξετάσετε τη στελέχωση και εκπροσώπηση του Οργανισμού σας, καθώς παρατηρήθηκε στο παρελθόν να υπάρχουν καθυστερήσεις στη λήψη αποφάσεων και να οδηγούμαστε από μήνα σε μήνα χωρίς ουσιαστική πρόοδο στις εργασίες μας, επειδή τα στελέχη που συμμετείχαν εκ μέρους του ΚΕΕΛΠΝΟ είτε δεν είχαν δυνατότητα να αποφασίσουν είτε δεν έκαναν τη σωστή εσωτερική επικοινωνία με τα αντίστοιχα τμήματα του Οργανισμού, είτε οι συντονιστές των τμημάτων δεν αισθάνονταν την υποχρέωση να λογοδοτήσουν στην Επιτροπή.

γ) Το συντονισμό της Επιτροπής: προτείνουμε σε κάθε περίπτωση τον συντονισμό να τον έχει το ΚΕΕΛΠΝΟ με την υποστήριξη εκ περιτροπής ενός φορέα της κοινωνίας των πολιτών (ανά εξάμηνο και νέα ανάθεση, για παράδειγμα). Είναι σημαντικό τα θέματα συζήτησης (agenda) να γνωστοποιούνται νωρίτερα της συνάντησης ώστε οι οργανώσεις μας να προετοιμάζονται. Επίσης είναι σημαντικό τα πρακτικά της κάθε προηγούμενης συνάντησης να συναποφασίζονται πριν παρουσιαστούν ως τελικά και προς υπογραφή πριν την έναρξη της επόμενης συνάντησης. κατά τη διάρκεια των συναντήσεων.

δ) Τα μέλη της Επιτροπής: προτείνουμε να επαναξιολογηθεί η συμμετοχή των φορέων της κοινωνίας των πολιτών με βάση τις δράσεις τους σε θέματα υγείας, δημόσιας υγείας και δικαιωμάτων κατά την τελευταία διετία. Προτείνουμε επίσης να προσκληθούν και φορείς που μπορεί να έχουν δηλώσει ότι δεν συμμετέχουν ως μέλη σε τέτοιου είδους επιτροπές (π.χ. Γιατροί Χωρίς Σύνορα) αλλά είναι θεμιτή και άκρως ενισχυτική η παρουσία τους με το ρόλο του παρατηρητή.
Επίσης, για ορισμένες συνεδριάσεις και όπου το θεματικό ή τα θεματικά ενδιαφέροντα το επιβάλλουν προτείνουμε να προσκαλούνται (ad hoc) φορείς που έχουν σχετική γνώση και τεχνογνωσία (π.χ. Συνήγορος της Υγείας, Συμβούλιο Βιοηθικής, Εθνική Επιτροπή για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου κλπ).

ε) Τη διαφάνεια των εργασιών της Επιτροπής: για μας είναι πολύ σημαντικό βήμα η δημοσιοποίηση στο διαδίκτυο των υπογεγραμμένων πρακτικών καθώς και η αναφορά σε αυτά των κινήσεων που θα κάνει ο Οργανισμός σας προς το Υπουργείο Υγείας (και πιθανά συναρμόδια Υπουργεία) ως προς τις προτάσεις συνεργασίας που θα προκύψουν από τις εργασίες μεταξύ μας. Έχοντας κακή εμπειρία στο παρελθόν και πολλαπλά αιτηθεί προς τον Πρόεδρο, το ΔΣ και τη Διεύθυνση του ΚΕΕΛΠΝΟ τη σύνταξη και δημοσιοποίηση απολογισμών έργου και οικονομικών, θεωρούμε ότι κάθε βήμα προς τη διαφάνεια και την ανάπτυξη του αισθήματος της λογοδοσίας είναι πολύ σημαντικό για την ομαλότερη συνεργασία σας με την κοινωνία των πολιτών.

 

Θεωρήσαμε σημαντικό να καταθέσουμε αυτές μας τις σκέψεις πριν την συνάντηση. Ελπίζουμε να είναι σαφής η διάθεσή μας να ανοίξουμε νέα σελίδα συνεργασίας αλλά και οι προϋποθέσεις με τις οποίες θεωρούμε ότι κάτι τέτοιο μπορεί να γίνει ουσιαστικά και παραγωγικά.>>

Scroll to Top