ΑΡΧΙΚΗ Νέα Προτεραιότητα η θωράκιση της Επιτροπής Διαπραγμάτευσης του ΕΟΠΥΥ

Προτεραιότητα η θωράκιση της Επιτροπής Διαπραγμάτευσης του ΕΟΠΥΥ

Πέντε (5) προβληματικά σημεία ανέδειξε και σήμερα η PRAKSIS με αφορμή την παρουσία της στην Διαρκή Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής, που συνεδρίασε υπό την Προεδρία του βουλευτή κ. Μανιού και παρουσία πολλών βουλευτών, με θέμα HIV, HCV, και χρήση ουσιών. Κάνοντας σαφή διαχωρισμό μεταξύ κόστους και τιμής, η οργάνωση τόνισε την ανάγκη να δουλέψει απρόσκοπτα η Επιτροπή Διαπραγμάτευσης και να διαπραγματευτεί ανοιχτά τις τιμές για αρχή των νέων καινοτόμων φαρμάκων για την ηπατίτιδα C. Με αυτό τον τρόπο θα αποφευχθεί κάθε είδους εκβιασμός και επομένως θα μπορεί να προστατευθεί το δημόσιο συμφέρον. Με αυτές τις προϋποθέσεις η PRAKSIS επιθυμεί να συνεισφέρει, αν και εφόσον φυσικά κληθεί ως κοινωνία των πολιτών, στις συνεδριάσεις.

Επίσης προτείνει:
να τεθούν σαφή κριτήρια διαπραγμάτευσης,
να υποστηριχθούν τα μέλη της Επιτροπής ώστε η εργασία τους να παραμείνει ανεξάρτητη,
να συγκεκριμενοποιηθεί ο κανονισμός λειτουργίας της Επιτροπής
και να είναι σαφής και γραπτή η απουσία σύγκρουσης συμφερόντων των μελών της.

Στη συνέχεια και στο χρόνο που είχε να τοποθετηθεί η Οργάνωση, έδωσε το βήμα σε μέλη του Δικτύου Ομοτίμων Χρηστών εξαρτησιογόνων ουσιών, οι οποίοι έθεσαν:
α) το ζήτημα της εκπροσώπησης χρηστών ουσιών σε υποκατάσταση στο ΔΣ του ΟΚΑΝΑ ώστε τα προγράμματα που εφαρμόζονται να εξυπηρετούν τις ανάγκες των χρηστών ουσιών,
β) τη νομική κατοχύρωση όλων των παρεμβάσεων μείωσης βλάβης
και γ) την ανάγκη να γίνει ειδική συνεδρίαση της Επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων μόνο για ζητήματα χρήσης.

Μπορείτε να παρακολουθήσετε τις τοποθετήσεις των εκπροσώπων της PRAKSIS και του Δικτύου Ομοτίμων εδώ, καθώς και την τοποθέτηση του Γενικού Γραμματέα Δημόσιας Υγείας, κ. Μπασκόζου, εδώ (τα link θα ενεργοποιηθούν μόλις απελευθερώσει το βίντεο το κανάλι της Βουλής). Επίσης η PRAKSIS σε συνεργασία με το Δίκτυο Ομοτίμων κατέθεσε υπόμνημα με κοινές θέσεις.

 

Epitropi koinonikon ypotheseon 2016

Scroll to Top