ΑΡΧΙΚΗ Νέα Συνάντηση της Συντονιστικής επιτροπής της AAE με τη Λετονική κοινωνία των πολιτών καθώς και με άλλα ενδιαφερόμενα μέρη στη Ρίγα

Συνάντηση της Συντονιστικής επιτροπής της AAE με τη Λετονική κοινωνία των πολιτών καθώς και με άλλα ενδιαφερόμενα μέρη στη Ρίγα

​Στις 20 – 21 Απριλίου, τα μέλη της Συντονιστικής Επιτροπής της Δράση του AIDS στην Ευρώπη( AAE ) είχαν την πρώτη τους συνάντηση για το τρέχον έτος. Εκεί συζήτησαν για το νέο στρατηγικό πλαίσιο και τις δράσεις τους, για το πρόγραμμα εργασίας του 2015, για την αναθεώρηση της Στρατηγικής Επικοινωνίας της AAE καθώς και για την Ατζέντα του Forum της Κοινωνίας των Πολιτών Φόρουμ που θα λάβει χώρα τον Ιούλιο.
Το απόγευμα της δεύτερης μέρας, η ΑΕΕ συναντήθηκε με εκπροσώπους της Λετονίας κοινωνίας των πολιτών και με άλλους ενδιαφερόμενους φορείς, στο Σπίτι της Ευρωπαϊκής Ένωσης στη Ρίγα για μια συζήτηση στρογγυλής τραπέζης με θέμα ” ΔΟΥΒΛΙΝΟ ΔΗΛΩΣΗ ΚΑΙ ΕΥΘΥΝΗ Λετονίας για το HIV / AIDS ” . Η συζήτηση στρογγυλής τραπέζης οργανώθηκε από την ένωση AGIHAS, στη διάρκεια της οποίας ο διευθύνων σύμβουλος της κλινικής RAKUS HIV (LIC), οι επικεφαλείς γιατροί της, οι εκπρόσωποι των τοπικών μέσων ενημέρωσης, ένας εκπρόσωπος από το Υπουργείο Υγείας, ο σύλλογος HIV της Βαλτική, το διατομεακό συντονιστικό κέντρο της Λετονίας καθώς και ο κοινωνικός οργανισμός HIV.LV, είχαν την ευκαιρία να εκφράσουν τις απόψεις τους σχετικά με την υλοποίηση της διακήρυξης στη Λετονία. Το επίκεντρο της συζητησης ήταν οι προβλεπόμενες από τις εθνικές Λετονικές κατευθυντήριες γραμμές αλλαγές, η προσαρμοστικότητα και βιωσιμότητα του HIV, καθώς και θέματα υγειονομικής περίθαλψης και θεραπείας γενικότερα.

Απότοκο των συζητήσεων, κοινή συναινέσει, ήταν ότι οι προηγούμενες πολιτικές της κυβέρνησης της Λετονίας έχουν αποτύχει στις δεσμεύσεις τους, όπως αναφέρονται στη Διακήρυξη του Δουβλίνου, ενώ συνέβαλαν σημαντικά ως προς το γεγονός ότι η Λετονία βρίσκεται ανάμεσα στις πρώτες χώρες σε ποσοστά HIV / AIDS στην ΕΕ. Αν δεν αρχίσουν λοιπόν να γίνονται πράξη απτές και μάλλον επιθετικές δράσεις τα επίπεδα μόλυνσης από τον ιό HIV / AIDS μπορεί να είναι μη αναστρέψιμα στη χώρα. Οι συμμετέχοντες εξέφρασαν την ελπίδα ότι η σημερινή κυβέρνηση θα λάβει τη σωστή κατεύθυνση και θα ασχολήθεί με το HIV / AIDS, ακολουθώντας τις κατευθυντήριες γραμμές που έχει καθορίσει ο ΠΟΥ αναφορικά με τη μόλυνση από τον ιό HIV. Παράλληλα εγκαρδίως ζήτησαν από την AIDS Action Europe να βοηθήσει τις τοπικές ΜΚΟ και την κλινική LIC για να μπορέσουν να αναδειχθούν οι όποιες θετικές βελτιώσεις στη χωρα με όποιο τρόπο αυτό ειναι δυνατό.

Scroll to Top