ΑΡΧΙΚΗ Νέα Τα προγράμματα υποκατάστασης επιτέλους και στον Κορυδαλλό

Τα προγράμματα υποκατάστασης επιτέλους και στον Κορυδαλλό

Κατά τη συνέντευξη τύπου που πραγματοποίησε η PRAKSIS, μαζί με το Κέντρο Ζωής και τη Θετική Φωνή με αφορμή την 1η Δεκεμβρίου (Παγκόσμια Ημέρα για το HIV/AIDS) ο Πρόεδρος του ΟΚΑΝΑ, Μιχάλης Κατρίνης, απαντώντας στις ερωτήσεις μας αναφορικά με τα ζητήματα μείωσης βλάβης εντός των φυλακών υποσχέθηκε ότι σε μια εβδομάδα ξεκινά η λειτουργία του προγράμματος υποκατάστασης στις φυλακές Κορυδαλλού. Σήμερα πληροφορηθήκαμε από τον ίδιο ότι το πρόγραμμα ξεκίνησε επίσημα, με την παρουσία μάλιστα του αναπληρωτή Υπουργού Υγείας κατά την επίσημη ανακοίνωση.

Το πρόγραμμα αυτό είχε σχεδιαστεί ως πιλοτική παρέμβαση από την τέως Πρόεδρο του ΟΚΑΝΑ, Μένη Μαλλιώρη, και αφορούσε για αρχή τις φυλακές της Πάτρας και του Κορυδαλλού. Η αρχική πρόβλεψη για την εφαρμογή του είχε τοποθετηθεί στο καλοκαίρι του 2013 και εξ όσων γνωρίζουμε είχε καλυφθεί από ΕΣΠΑ. Σήμερα ενάμιση χρόνο μετά, κάμφθηκαν όλα τα εμπόδια και έγιναν όλες οι απαραίτητες διαδικασίες που επιτάσσει ένα κράτος που κατά την προσφιλή του τακτική βάζει την γραφειοκρατία και σε ορισμένες περιπτώσεις τα προσωπικά συμφέροντα πάνω από τη δημόσια υγεία και το ανθρώπινο δικαίωμα στην πρόσβαση στις υπηρεσίες υγείας. Έτσι δεκάδες χρήστες που ήταν στην υποκατάσταση και βρέθηκαν ξανά για κάποιους λόγους στη φυλακή μέσα σε αυτόν τον ενάμιση χρόνο δεν κατάφεραν να αντέξουν και ξαναγύρισαν στη χρήση.

Το ενθαρρυντικό είναι, όπως μαθαίνουμε από τον ΟΚΑΝΑ, ότι υπάρχουν αιτήσεις για να εφαρμοστούν τα προγράμματα και από άλλες φυλακές. Παράλληλα ευχόμαστε και η δεύτερη δέσμευση του Μιχάλη Κατρίνη, που αφορά την κατάργηση της λίστας αναμονής για την εισαγωγή σε πρόγραμμα υποκατάστασης στην Αθήνα, να πραγματοποιηθεί. Ο χρονικός ορίζοντας που μας έχει δώσει είναι ο Ιούνιος του 2015.

Scroll to Top