ΑΡΧΙΚΗ Νέα Υποθέσεις HIV+ γυναικών στο δικαστήριο

Υποθέσεις HIV+ γυναικών στο δικαστήριο

Είχαμε μία ευχάριστη εξέλιξη. 3 ακόμα υποθέσεις από την απόλυτη καταπάτηση δικαιωμάτων το Μάιο του 2012 έλαβαν αίσιο τέλος νομικά. Οι γυναίκες αθωθώθηκαν. Συνολικά έχουμε φτάσει στις 11 αθωωτικές αποφάσεις μέχρι στιγμής.
Είναι πολύ σημαντικό να ακούς Eισαγγελέα να μιλάει για κατάχρηση σε ασέλγεια με ενδεχόμενες ποινικές ευθύνες για τους «πελάτες – θύματα» που, αν υπήρξαν, ήταν «θύτες».
Είναι πολύ σημαντικό να ανακοινώνεται ανάκληση της απόφασης ανάρτησης των φωτογραφιών τους.
Είναι εξίσου σημαντικό να βλέπουμε τη δικαστική εξουσία “διαβασμένη”, ειδικά όταν σε άλλες δίκες έχουμε δεχθεί ερωτήματα όπως «αν ειναι οκ να έχεις προφυλακτικά πάνω σου» – ερωτήματα που μόνο προσβάλλουν ακόμα και τους ίδιους για την άγνοιά τους..
Είναι πολύ σημαντικά τα παραπάνω, ειδικά όταν η μήνυση που κατεθέσαμε η PRAKSIS, το ΚΕΝΤΡΟ ΖΩΗΣ, η ΘΕΤΙΚΗ ΦΩΝΗ και η ACT UP μαζί με κάποιες από τις γυναίκες, κρίθηκε ότι «δε χρήζει περαιτέρω διερεύνησης και δεν παραπέμφθηκε σε ακροαματική διαδικασία».

Σήμερα μετράμε με 11 αθωωτικές αποφάσεις καμία όμως δίωξη υπευθύνου για όλα αυτά. Ούτε των εντολέων: του τότε Υπουργού Υγείας, του τότε Υπουργού Προστασίας του Πολίτη, μελών ΔΣ ή Διευθυντή του ΚΕΕΛΠΝΟ.

Υπάρχουν παρόλα αυτά και υποθέσεις που έφτασαν στον Άρειο Πάγο και τώρα εκ νέου Εφετείο, άλλες που έχουν φτάσει στο Ευρωπαϊκό δικαστήριο. Οι υποθέσεις βρίσκονται ακόμα σε εξέλιξη. Σήμερα, συνεχίζεται η υπόθεση με τις πρώτες 11 γυναίκες, τις απολογίες και τις αγορεύσεις.
Αναμένουμε – επιθυμούμε – ελπίζουμε σε μία ακόμα δικαίωση. Για τη μνήμη των γυναικών που δεν τα κατάφεραν και που μαζί τους δεν τα καταφέραμε ούτε εμείς και κυρίως δεν κατάφερε μια κοινωνία ολόκληρη να τις στηρίξει.

Scroll to Top