ΑΡΧΙΚΗ Νέα Υποστήριξε. Μην τιμωρείς.

Υποστήριξε. Μην τιμωρείς.

Ορισμένες διεκδικήσεις δεν μπορούν να περιμένουν τις Παγκόσμιες Ημέρες. Σαφώς οι φωνές εκατοντάδων ακτιβιστών/στριών θα ακουστούν δυνατότερα στις 26 Ιουνίου (παγκόσμια ημέρα για τα ναρκωτικά). Φέτος σημαντικό όχημα θα αποτελέσει η εξαιρετική εκστρατεία SUPPORT. DON’T PUNISH. [Υποστήριξε. Μην τιμωρείς.], την οποία ξεκινήσαμε και στην Ελλάδα τόσο η PRAKSIS όσο και ο Σύλλογος Θεραπευομένων ΟΚΑΝΑ, προσπαθώντας να ευαισθητοποιήσουμε τους θεσμούς όσο περισσότερο γίνεται.

Υπάρχει όμως ένα ζήτημα, ένα μεταξύ δεκάδων άλλων επίσης σημαντικών, που δεν μπορεί να περιμένει: το θέμα της παροχής υποκατάστασης. Ένα ζήτημα πολυδιάστατο που εδώ εμείς ασχολούμαστε με ορισμένες από τις πολύ σημαντικές του πτυχές:
– την παροχή υποκατάστασης σε όποιον χρήστη επιλέγει και επιθυμεί να ενταχθεί στο πρόγραμμα χωρίς λίστα αναμονής.

– την συνέχιση της υποκατάστασης σε θεραπευόμενους χρήστες που για οποιοδήποτε λόγο μπαίνουν στη φυλακή ή τη δυνατότητα σε χρήστες που βρίσκονται στη φυλακή να ξεκινήσουν. Το σωφρονιστικό σύστημα δεν θα πρέπει να χρησιμοποιεί ως μέσο σωφρονισμού (και να αποκλείει κατ΄αυτό τον τρόπο) την απρόσκοπτη πρόσβαση σε υπηρεσίες υγείας.

– ​το απαράδεκτο stock out στις θεραπείες που ίσως μέχρι και σήμερα, που γράφονται αυτές οι γραμμές, να μην έχει λυθεί​.

Πόσες φορές θα πρέπει να πούμε ότι όταν ένας χρήστης αποφασίσει να ενταχθεί σε πρόγραμμα υποκατάστασης δεν έχει την πολυτέλεια να περιμένει δύο (2) και πλέον χρόνια (μέχρι το 2011 τα χρόνια ήταν επτά (7) για να βρεθεί κενή θέση, γιατί πολύ απλά μπορεί να μην τα καταφέρει να είναι στη ζωή μέχρι τότε; Πόσο αυτοακυρωτική για τον ΟΚΑΝΑ μπορεί να είναι αυτή η λίστα;

Εθελοντές της PRAKSIS βγαίνουμε εδώ και μερικά χρόνια μαζί με τον ΟΚΑΝΑ για streetwork στην Αθήνα. Παρακολουθούμε και συμμετέχουμε από κοντά τις προσπάθειες των ψυχολόγων ή των πρώην χρηστών που σήμερα εργάζονται στον Οργανισμό να παρουσιάσουν τις δυνατότητες που έχει ένας χρήστης να ξεφύγει από την ταλαιπωρία και να φτιάξει τη ζωή του (με την υποκατάσταση ως έναν από αυτούς τους τρόπους). Παράλληλα παρακολουθούμε και την αυτοματαίωση που δέχονται όταν μερικοί χρήστες δείχνουν τα χαρτάκια της λίστας αναμονής και λένε με απορία: “άσε ρε, το νούμερό μου είναι για μετά από χρόνια…”

Την ίδια στιγμή ορισμένοι αποφασισμένοι και “τυχεροί” που έχουν καταφέρει να ενταχθούν στα προγράμματα υποκατάστασης βρίσκονται για κάποιο λόγο εντός φυλακής. Και εκεί αρχίζει ένας άλλος κόσμος καθώς μέχρι και σήμερα δεν υπάρχει πρόγραμμα υποκατάστασης στις φυλακές! Ακούμε εδώ και 1 χρόνο για την «περιβόητη» υποκατάσταση στις φυλακές.

Εγκρίθηκε μάλιστα για το λόγο αυτό, ένα ΕΣΠΑ το 2013, το οποίο για να υλοποιηθεί χρειαζόταν μια κοινή υπουργική απόφαση (ΚΥΑ), η οποία υπογράφτηκε μετά από 10 μήνες περίπου από την αρχική έγκριση του προγράμματος! Και ακόμα και σήμερα, 4 μήνες μετά την υπογραφή της Κ.Υ.Α. το πιλοτικό πρόγραμμα παροχής υποκαταστάτων στις Φυλακές Κορυδαλλού και Πάτρας δεν έχει ξεκινήσει. Γραφειοκρατία (?) αντικρουόμενα συμφέροντα (?) δυσκολίες εφαρμογής (?) και λοιπά εμπόδια ή δικαιολογίες (όλα αυτά απομονωμένα ή/ και σε συνδυασμό?) βρίσκονται αντιμέτωπα με ανθρώπους που δίνουν μάχη υγείας με τα στερητικά τους σύνδρομα εντός των φυλακών, που τηλεφωνούν απελπισμένοι και βρίσκονται ένα βήμα (κυριολεκτικά) πριν την εκ νέου χρήση.

Για τα stock out που παρουσιάζονται και δυσκολεύουν την παροχή της υποκατάστασης αλλά και γενικότερα για το θέμα παραπέμπουμε στο δελτίο τύπου που εξέδωσε ο Σύλλογος Θεραπευομένων ΟΚΑΝΑ πριν μερικές μέρες, βλ. το σχετικό δελτίο τύπου (http://okanatherapevomenoi.blogspot.gr/2014/06/sos.html)

Για όλους αυτούς του λόγους,
Καλούμε

όλους τους εμπλεκόμενους φορείς σε άμεση κινητοποίηση,

την πολιτική ηγεσία και την διοίκηση του ΟΚΑΝΑ να αντιδράσουν άμεσα και να λύσουν όλα τα προβλήματα που υπάρχουν για την κατάργηση της λίστας αναμονής,

τους αρμόδιους για την εφαρμογή έστω πιλοτικών προγραμμάτων υποκατάστασης στις φυλακές και την απρόσκοπτη παροχή των υποκατάστατων,

τα όποια συμφέροντα σε “σωφρονισμό”!

Γιατί στην PRAKSIS πιστεύουμε ότι οι χρήστες χρειάζονται υποστήριξη και όχι τιμωρία στα ζητήματα που αφορούν την υγεία τους εκτός και εντός των φυλακών. Γιατί στην PRAKSIS πιστεύουμε ακράδαντα και πολεμάμε καθημερινά για αυτό ότι το ανθρώπινο δικαίωμα στην υγεία είναι αδιαπραγμάτευτο.

Δεν θέλουμε ευχολόγια με αφορμή την παγκόσμια ημέρα που έρχεται την επόμενη εβδομάδα.
Θέλουμε πράξεις! Πράξεις που οδηγούν σε λύσεις!

 

Scroll to Top