ΑΡΧΙΚΗ Νέα Χτίζοντας καριέρες πάνω στην τρομοκρατία

Χτίζοντας καριέρες πάνω στην τρομοκρατία

eikona metanastefsis

Για μια ακόμα φορά η κοινωνία των πολιτών έμεινε άφωνη από τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζεται από μέλη του Ελληνικού Κοινοβουλίου και από δημοσιογράφους το ζήτημα της εισροής μεταναστών στην Ευρώπη μέσω της χώρας μας. Ο μετανάστης που έρχεται στην Ελλάδα χωρίς νομιμοποιητικά έγγραφα – προσπαθώντας να διαφύγει από τη φτώχεια, τον πόλεμο και άλλες δυσμενείς καταστάσεις αναζητώντας μια καλύτερη ζωή – βαφτίζεται ξανά παράνομος, λαθραίος, «απειλή για την κοινωνική συνοχή, την ασφάλεια των πολιτών, την οικονομία της χώρας, τον τουρισμό μας». Ορίζεται ως εκ προοιμίου εγκληματίας.
Η Ευρώπη παρακολουθεί με αμηχανία αυτές τις εισροές. Δυναμώνει την FRONTEX για τις συνοριακές φυλάξεις με την ανέγερση τειχών, δίνει στην υπηρεσία αυτή επιπλέον αρμοδιότητα επέμβασης στη Μεσόγειο με τις επιχειρήσεις TRITON. Χρηματοδοτεί την ανέγερση κέντρων υποδοχής στις χώρες εισόδου και όταν αυτά μετατρέπονται από τις συνοριακές αρχές και την αστυνομία των χωρών σε στρατόπεδα συγκέντρωσης, τα επισκέπτεται, θαρρεί κανείς με τα μάτια κλειστά, παραβλέποντας τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων που υφίστανται χιλιάδες άνθρωποι μέσα σε αυτά και αφού δώσει συγχαρητήρια εγκρίνει την επόμενη χρηματοδότηση.
Η Ελλάδα εδώ και πολλά χρόνια αδυνατεί να απορροφήσει σωστά τα όποια κονδύλια φτάνουν από την Ευρώπη για την αντιμετώπιση του μεταναστευτικού ζητήματος. Μια ματιά στις συνθήκες κράτησης για όσους φορείς κατέστη εφικτή η απόκτηση άδειας επίσκεψης ή η μελέτη των δεκάδων αναφορών που στη συνέχεια των επισκέψεών τους οι φορείς έχουν συντάξει, αποδεικνύει ότι οι συνθήκες κράτησης δεν δικαιολογούν την αξιοποίηση των κονδυλίων.
Είναι σημαντικό να αποδεσμεύσουμε το στίγμα του εγκληματία από το θέμα της μετανάστευσης και να κατανοήσουμε ότι αυτή είναι μια συστηματική προσπάθεια αποπροσανατολισμού της κοινής γνώμης. Το εύκολο, εύηχο και βολικό σύνθημα <<πας μετανάστης εγκληματίας>> δεν κάνει τίποτα άλλο από το να βολεύει όλους αυτούς που θέλουν να χτίσουν καριέρες, πατώντας πάνω στο φόβο, το μίσος και την απομόνωση, προσδίδοντας στο μετανάστη χαρακτηριστικά εγκληματία του κοινού Ποινικού Κώδικα.
Καταλήγοντας, η κοινή γνώμη οφείλει να βρίσκεται σε εγρήγορση και επιφυλακή και να μη γοητεύεται από αυτά τα συνθήματα μίσους.

Scroll to Top