ΑΡΧΙΚΗ Δελτία τύπου Δελτίο Τύπου: ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ AIDS

Δελτίο Τύπου: ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ AIDS

PRAKSIS LOGO PNG

Αθήνα, 29 Νοεμβρίου 2019

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ AIDS

Στην PRAKSIS έχουμε ως καταστατικό σκοπό την παροχή υπηρεσιών στους ευάλωτους συνανθρώπους μας. Μέσα στο διάστημα των τελευταίων ετών η οικονομική κρίση και η κρίση υποδοχής αιτούντων άσυλο οδήγησαν αρκετές κοινότητες ανθρώπων στο περιθώριο. Οι υπάρχουσες κρατικές δομές δεν έφταναν για να δώσουν τις γενναίες απαντήσεις, που ήταν και εξακολουθούν να είναι αναγκαίες.

Παρά την ανάγκη για σχεδιασμούς νέων έργων ως απάντηση στα επείγοντα και τις καινούριες ανθρωπογεωγραφίες που κατέφθαναν μαζικά στη χώρα μας, η PRAKSIS δεν σταμάτησε να υποστηρίζει τους ανθρώπους που ζουν με HIV/AIDS, την πρόληψη και τη διεκδίκηση δικαιωμάτων των κοινοτήτων που είναι πιο ευάλωτες στην έκθεση στον HIV.

1. Διαθέτει κάθε εβδομάδα -όλο το χρόνο- Κινητή Μονάδα στους δρόμους, σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, με σκοπό την ενημέρωση, τη δωρεάν εξέταση, την παροχή προφυλακτικών, σύνεργων ασφαλέστερης ενδοφλέβιας χρήσης αλλά και πρωτοβάθμιας φροντίδας. Συμμετείχε και φέτος στην ευρωπαϊκή εβδομάδα εξέτασης (22/11-29/11/2019) για τον HIV και τις ιογενείς ηπατίτιδες (Β και C).
2. Στο πλαίσιο του διακρατικού έργου «EUROSIDER», υλοποίησε ερευνητική παρέμβαση μείωσης βλάβης, που απευθύνεται σε χρήστες ενδοφλέβιων ναρκωτικών (ΧΕΝ) και έχει ως στόχο τη μείωση των πρακτικών υψηλού ρίσκου για μετάδοση κυρίως του HIV και HCV στη συγκεκριμένη ομάδα. Η παρέμβαση υλοποιήθηκε μέσω του εκπαιδευτικού εργαλείου παρατήρησης ενέσιμης χρήσης: ITSESI (Individually-Tailored Support and Education for Safer Injection).
3. Επισκέπτεται κάθε εβδομάδα το νοσοκομείο φυλακών «Άγιος Παύλος», με σκοπό την ψυχοκοινωνική κάλυψη των κρατουμένων που είναι θετικοί στον HIV και την υποστήριξή τους στο στάδιο της επανένταξης μετά την αποφυλάκιση, από το 2012.
4. Συμμετείχε για 6η συνεχόμενη χρονιά στην παγκόσμια εκστρατεία «Υποστήριξη. Όχι τιμωρία.» με κεντρικό θέμα για φέτος τις γυναίκες χρήστριες και πάντα σε συνεργασία με τις οργανώσεις που είναι μέλη της Πλατφόρμας ΜΚΟ για τις ψυχοδραστικές ουσίες.
5. Συμμετείχε κατόπιν πρόσκλησης στη συγγραφή του Στρατηγικού Σχεδίου HIV/AIDS, στον άξονα των Σεξουαλικά Μεταδιδόμενων Νοσημάτων, 2018-2019.
6. Συμμετείχε σε εθνική συνάντηση εργασίας για τον τρόπο και το είδος της χορήγησης της PrEP στην Ελλάδα.
7. Σε επίπεδο νομοθετικό συνέβαλε στη νομική κατοχύρωση των Χώρων Εποπτευόμενης Χρήσης, που είναι βασικός τρόπος πρόληψης της μετάδοσης HIV και ιογενών ηπατιτίδων στους χρήστες ψυχοδραστικών ουσιών ενδοφλεβίως.
8. Κατάφερε, σε συνεργασία με άλλες οργανώσεις, να καλυφθεί νομικά η δυνατότητα του ελληνικού κράτους για υποχρεωτική αδειοδότηση των φαρμάκων (compulsory license) για την περίπτωση που έκτακτες κρατικές ανάγκες την δικαιολογούν.
9. Τέλος, η PRAKSIS έχει σε εξέλιξη έρευνα για τον HIV στα κλειστά κέντρα κράτησης, στο πλαίσιο συμμετοχής της στο διεθνές δίκτυο AIDS ACTION EUROPE, και ολοκληρώνει στο τέλος του χρόνου εξαετή θητεία στη Διοίκηση του προαναφερθέντος δικτύου.

Η χώρα μας εξακολουθεί να αντιμετωπίζει βασικά ζητήματα στην έγκαιρη διάγνωση και διασύνδεση στη θεραπεία. Οι τιμές των φαρμάκων εξακολουθούν να είναι αρκετά υψηλές, ενώ είναι ακατανόητο γιατί ακόμα δεν διατίθεται φτηνή, αποζημιούμενη, γενόσημη PrEP για όσους θα ήθελαν να κάνουν προληπτική χρήση, μαζί με άλλες μορφές πρόληψης. Τη λύση στο πρόβλημα αυτό έρχεται να δυσχεράνει ακόμη περεταίρω η υπουργική απόφαση του Ιουλίου του 2019, κατά την οποία όσοι δεν είναι αναγνωρισμένοι πρόσφυγες δεν έχουν πρόσβαση στην απόκτηση ΑΜΚΑ.

Πάνω από όλα όμως οφείλουμε να αναφερθούμε για άλλη μια φορά στις κοινότητες που αντιμετωπίζουν διπλό (π.χ χρήση και αστεγία, χρήση και προσφυγικό, χρήση και εργασία στο σεξ ) στίγμα και στις οποίες η οργάνωση στέκεται δίπλα, προσφέροντας εργασία, ευκαιρίες, συνεργασία και φωνή όπου αυτό είναι αναγκαίο. Αυτή τη χρονιά, αλλά και για όσο χρειάζεται.

Scroll to Top