ΑΡΧΙΚΗ Δελτία τύπου 12 ΙΟΥΝΙΟΥ Παγκόσμια Ημέρα Κατά της Παιδικής Εργασίας

12 ΙΟΥΝΙΟΥ Παγκόσμια Ημέρα Κατά της Παιδικής Εργασίας

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

 

12 ΙΟΥΝΙΟΥ

Παγκόσμια Ημέρα Κατά της Παιδικής Εργασίας

H PRAKSIS και η ΆΡΣΙΣ, όπως κάθε χρόνο, αφιερώνουν  τη 12η Ιουνίου στα παιδιά και στην ενημέρωση και ευαισθητοποίηση της τοπικής κοινωνίας κατά του φαινόμενου της παιδικής εργασίας με μια ολοήμερη δράση στη Νέα Παραλία Θεσσαλονίκης.

Η 12η Ιουνίου καθιερώθηκε από τη Διεθνή Οργάνωση Εργασίας με στόχο την καταπολέμηση της παιδικής εργασίας. Παγκοσμίως υπολογίζεται ότι εκατομμύρια παιδιά κάθε χρόνο πέφτουν θύματα εργασιακής εκμετάλλευσης. Και κυρίως αναφερόμαστε σε εκείνα τα παιδιά που διακινούνται με σκοπό την εκμετάλλευσή τους σε χείριστες μορφές εργασίας.

Κατά το 2013 στη Θεσσαλονίκη εντοπίστηκαν παραπάνω από 400 παιδιά στο δρόμο ζητιανεύοντας μόνα ή με συνοδεία, πουλώντας χαρτομάντιλα, λουλούδια κ.α, παίζοντας μουσικά όργανα, μαζεύοντας παλιά σίδερα και ρούχα από τα σκουπίδια, και τέλος καθαρίζοντας τζάμια αυτοκινήτων στα φανάρια. Κατά μέσο όρο τα παιδιά αυτά εργάζονται συνεχώς από 6 έως και 12 ώρες την ημέρα.

Τι μπορεί να κάνει ο καθένας από εμάς:

•Σε περίπτωση εντοπισμού κάποιου ανήλικου, ενημερώνει τις υπηρεσίες / αρχές / οργανώσεις που εργάζονται με παιδιά που δουλεύουν στο πεδίο όπως ΕΚΚΑ, εισαγγελία ανηλίκων, ΑΡΣΙΣ, PRAKSIS.

•Απευθύνεται για να ζητήσει χρήσιμες πληροφορίες από τις έμπειρες ομάδες κοινωνικών επιστημόνων: ομάδα του Κινητού Σχολείου (Mobile School) και ομάδα streetwork όπου παρεμβαίνουν στο σημείο που εντοπίζεται ένα παιδί.

•Εάν θέλει να βοηθήσει, μπορεί να προσφέρει τρόφιμα, νερό, καπέλα, γάντια, ρούχα, παιχνίδια και σχολικά, όχι να δώσει χρήματα.

Οι καταγγελίες χωρίς καμιά περαιτέρω κοινωνική στήριξη και οι αστυνομικές διώξεις κυρίως οδηγούν σε ένα ή σε περισσότερα από τα παρακάτω αποτελέσματα:

-σε συλλήψεις και ποινική καταδίκη των συνοδών, αλλά ακόμα και των ίδιων των παιδιών για επαιτεία.

– στην εκ νέου επιστροφή των παιδιών στο δρόμο ή στην παραπέρα διακίνησή τους σε άλλες περιοχές ή χώρες.

– στην παραμονή των παιδιών για μεγάλο χρονικό διάστημα σε κάποιο νοσοκομείο εωσότου, και εάν, βρεθεί κατάλληλη δομή για την φιλοξενία και προστασία τους.

– στην βίαιη αποκοπή των παιδιών από τα αδέρφια τους και αγαπημένα τους πρόσωπα.

Η καταστολή, τα αποσπασματικά μέτρα και η φιλανθρωπία δεν μπορεί να είναι το υποκατάστατο του κράτους πρόνοιας και δεν συνάδουν με τον σεβασμό της αξιοπρέπειας των παιδιών.

Πληροφορίες για την εκδήλωση:

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στον Κήπο των Γλυπτών στη Νέα Παραλία (έναντι Ιστιοπλοϊκού Ομίλου), από τις 12.00 το πρωί έως και τις 20.00 το απόγευμα θα πραγματοποιηθούν δρώμενα για μικρούς και μεγάλους. Παιδιά όλων των ηλικιών θα έχουν τη δυνατότητα να απασχοληθούν και να παρακολουθήσουν:

•Δημιουργικά εργαστήρια: κατασκευές, ζωγραφική.

•Ενημέρωση – ευαισθητοποίηση με τη χρήση του Εγχειριδίου για την εκπαίδευση στα δικαιώματα του παιδιού «Μικρή Πυξίδα» (Compassito).

•Δραστηριότητες του Κινητού Σχολείου.

•Yoga για παιδιά και αφήγηση παραμυθιού.

•Μουσικό-κινητικό δρώμενο από την ομάδα Τρίλιες.

•Ζωγραφική στο πρόσωπο από τη Μπουρμπουλήθρα.

•Έκθεση φωτογραφίας από την Φωτογραφική ομάδα 35mm.

•Ζωντανή μουσική από τον Joey και τους «Ξεκούρδιστους».

•Εκπαιδευτικά εργαστήρια με θέμα τα δικαιώματα του παιδιού από την Μ.Κ.Ο Αντιγόνη.

«Ό,τι χρειάζεται η ψυχή ενός παιδιού είναι το φως του ήλιου, τα παιχνίδια, το καλό παράδειγμα και λίγη αγάπη».

Θιοντόρ Ντοστογιέφσκυ

Για περισσότερες πληροφορίες:

ΑΡΣΙΣ: κο. Σταμπλιάκας Μιλτιάδης, 2310227311, 6947400173

PRAKSIS: κα. Πλωμαρίτου Δόμνα, 2310556145, 6973612810

 

Κατεβάστε το Δελτίο Τύπου σε αρχείο PDF

Scroll to Top