ΑΡΧΙΚΗ Δελτία τύπου 20 ΙΟΥΝΙΟΥ: ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ

20 ΙΟΥΝΙΟΥ: ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

20 ΙΟΥΝΙΟΥ: ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ

Αθήνα, 19 Ιουνίου 2014

Η θεωρία του ντόμινο επαληθεύεται με το χειρότερο τρόπο
στην περίπτωση των μεταναστών και των προσφύγων

Την τελευταία περίοδο, γίνεται πολύς λόγος για τους αιτούντες άσυλο και τους πρόσφυγες που διαβιούν στην Ελλάδα, ανακαλύπτοντας ξαφνικά με τον πλέον μεροληπτικό τρόπο, χρόνια προβλήματα που γιγαντώνονται διαρκώς. Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα των Προσφύγων (20 Ιουνίου) η ανθρωπιστική Μη Κυβερνητική Οργάνωση PRAKSIS επιλέγει να μοιραστεί τους προβληματισμούς της μέσα στο γενικευμένο άσχημο κλίμα που έχει δημιουργηθεί απέναντι στις συγκεκριμένες ομάδες πληθυσμού και καταθέτει τη δική της οπτική στα τελευταία γεγονότα, ξετυλίγοντας το νήμα ανάποδα, ψάχνοντας να εντοπίσει τις αιτίες των προβλημάτων.

Εμείς στα προβλήματα των προσφύγων και μεταναστών απαντάμε με PRAKSIS και όχι με αφορισμούς.

Η PRAKSIS, διαθέτει 19 χρόνια εμπειρίας κοντά σε πληθυσμούς, όπως οι μετανάστες και οι πρόσφυγες, παρέχοντας καθημερινά υπηρεσίες που ξεκινούν από:

• Τη δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη (είτε μέσα από τα Πολυϊατρεία σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, είτε μέσα από τις δύο(2) Κινητές Ιατρικές Μονάδες οι οποίες ταξιδεύουν τόσο στα χερσαία σύνορα όσο και στα νησιά του Αιγαίου).
• Ψυχολογική υποστήριξη, νομική συμβουλευτική, εργασιακή συμβουλευτική.
• Παροχή υπηρεσιών σωματικής και ατομικής υγιεινής (μέσα από Κέντρα Ημερήσιας Υποδοχής Αστέγων στην Αθήνα, στον Πειραιά και στην Θεσσαλονίκη).
• Με τις μικρές της δυνάμεις, η PRAKSIS παρακολουθεί ιατρικά περισσότερους από 30.000 συνανθρώπους μας ετησίως. Ενημερώνει νομικά κάθε χρόνο εκατοντάδες συνανθρώπους μας για τα δικαιώματά τους.
• Στο πλαίσιο του προγράμματος «ΣΤΕΓΗ» στεγάζει αιτούντες άσυλο (με την συγχρηματοδότηση του Υπουργείου Εργασίας , Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας και του Ευρωπαϊκού Ταμείου Προσφύγων) σε ετήσια βάση στο κέντρο της Αθήνας, στη Θεσσαλονίκη και στη Μυτιλήνη. Η στέγαση στα διαμερίσματα της PRAKSIS γίνεται με προτεραιότητα στις πιο ευάλωτες ομάδες των πληθυσμών αυτών και σε συντονισμό πάντα με το Εθνικό Κέντρο Κοινωνικής Αλληλεγγύης (Ε.Κ.Κ.Α), όπως μονογονεϊκές οικογένειες, θύματα βασανιστηρίων και ανθρώπους με χρόνια προβλήματα υγείας.
• Παρέχεται εργασιακή προώθηση, συμβουλευτική, εκπαίδευση και κατάρτιση σε αιτούντες άσυλο προκειμένου να διοχετευτούν στη ανοιχτή αγορά εργασίας. Η αποτελεσματικότητα αυτής της δράσης δυσχεραίνεται από το υπάρχον νομικό πλαίσιο που στην ουσία αποκλείει τους αιτούν τες άσυλο από την απρόσκοπτη απορρόφηση τους σε θέσεις εργασίας. Η PRAKSIS συνηγορώντας, αλλά και καταγγελτικά, όλο αυτό το χρονικό διάστημα προσπαθεί να ανατρέψει την παρούσα κατάσταση
• Με ομάδες ιατρών, νοσηλευτών, διαπολιτισμικών μεσολαβητών καθώς και νομικών και κοινωνικών επιστημόνων συμβάλλει στην περίθαλψη και την ενημέρωση των μεταναστών και αιτούντων άσυλο στα υφιστάμενα κέντρα κράτησης (π.χ Παρανέστι στη Δράμα) ή στα νησιά του Αιγαίου (πρόγραμμα συγχρηματοδοτούμενο στο πλαίσιο των Επειγόντων Μέτρων του Ευρωπαϊκού Ταμείου Προσφύγων / Υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας).
• Με το Κέντρο Υποδοχής Ασυνόδευτων Ανηλίκων (Drop-In Center) στην Πάτρα περιθάλπουμε και προστατεύουμε σε καθημερινή βάση περίπου 60 ασυνόδευτους ανηλίκους οι οποίοι τις περισσότερες φορές διακινούνται παράνομα και εξαπατούνται μέσα από τα δίχτυα της διεθνικής σωματεμπορίας.
• Με τα Κέντρα Φιλοξενίας ΣΤΕΓΗ PLUS(+) στην Αθήνα και στην Πάτρα στεγάζουμε ασυνόδευτα ανήλικα και άλλες ευάλωτες πληθυσμιακές ομάδες που αιτούνται άσυλο (μονογονεϊκές και πολυμελείς οικογένειες).
• Στην PRAKSIS επίσης πιστεύουμε ότι μέσα από την συσπείρωση των δυνάμεων μας και μέσα από τις μαζικές διεκδικήσεις θα μπορέσουμε να έχουμε τα επιθυμητά αποτελέσματα. Για το λόγο αυτό συμμετέχουμε και σε δευτεροβάθμια όργανα, Δίκτυα της Κοινωνίας των Πολιτών (π.χ Δίκτυο Καταγραφής Περιστατικών Ρατσιστικής Βίας, Δίκτυο για το Δικαίωμα στη Στέγη και την Κατοικία, Δίκτυο Καταπολέμησης της Φτώχειας, Συμβούλιο Ένταξης Μεταναστών του Δήμου Αθηναίων κ.α.) προκειμένου να έχουμε αποτελεσματικότερη ανταπόκριση στη διαπραγμάτευσή μας με τους αποφασίζοντες και πάντα προς όφελος των ομάδων στόχου μας.

Αυτές είναι μικρές καθημερινές μας πράξεις που συμβάλλουν στην ομαλή ένταξη ορισμένων ανθρώπων. Είναι όμως μικρά παραδείγματα για τον τρόπο που θα μπορούσε να λειτουργήσει το Κράτος σε μια πολύ μεγαλύτερη κλίμακα. Είναι καλές πρακτικές που θα μπορούσαν να λειτουργήσουν σε ευρεία κλίμακα και να συντείνουν στην επίλυση των προβλημάτων.

Πιστεύουμε ότι απέναντι στα προβλήματα ομάδων όπως οι μετανάστες και οι πρόσφυγες, η μόνη απάντηση είναι οι πράξεις ουσίας με τη μακροχρόνια προοπτική της ομαλής ένταξης και όχι βραχυχρόνια μέτρα για την πρόσκαιρη ικανοποίηση του ξενοφοβικού συναισθήματος μέρους της κοινωνίας.

Γιατί όταν σβήσουν τα φώτα της δημοσιότητας, αυτό που τελικά μένει είναι και πάλι η εξαθλίωση. Και η εξαθλίωση θα γεννήσει νέες εξάρσεις ρατσισμού και ξενοφοβίας και νέες «επιχειρήσεις σκούπας». Με μαθηματική ακρίβεια για άλλη μια φορά θα γίνουμε μάρτυρες της καταπάτησης στοιχειωδών δικαιωμάτων, των παραβιάσεων προσωπικών δεδομένων και όλα αυτά στο όνομα ενός κράτους δικαίου.

Εμείς, σε αυτά που ορίζει η Οικουμενική Διακήρυξη Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων κατά άρθρο, απαντάμε….. με PRAKSIS (βλέπε συνημμένο γραφικό).

 

Κατεβάστε το Δελτίο Τύπου σε αρχείο PDF

Κατεβάστε την πρόσκληση σε σχετική εκδήλωση “Παγκόσμιας Ημέρας Προσφύγων” στο Κέντρο Ημερήσιας Υποδοχής Αστέγων της PRAKSIS, στις 20 Ιουνίου. 

Δείτε το video

 refugee

refugee poster

Scroll to Top