Πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 13 Ιουνίου η διεθνής συνάντηση με θέμα “Συνέργειες κράτους και κοινωνίας των πολιτών σε θέματα διεθνούς αναπτυξιακής συνεργασίας”, με παρόντες Πρέσβεις, μέλη των μόνιμων αντιπροσωπειών των χωρών στην Ε.Ε., μέλη της Βουλής των Ελλήνων, εκπροσώπους του Υπουργείου Εξωτερικών, ειδικούς σε θέματα υγείας, εκπαίδευσης και πολιτισμού και πλήθους εκπροσώπων της οργανωμένης κοινωνίας των πολιτών.
Κατά την πρώτη συνεδρία συζητήθηκε το νομικό πλαίσιο συνεργασίας κράτους και κοινωνίας των πολιτών, όπου υπήρξαν πολλές παρεμβάσεις για το πώς θα πρέπει να λειτουργούν οι οργανώσεις και οι κρατικοί φορείς για να αποφευχθούν λάθη του παρελθόντος, προβληματισμοί για τη διασφάλιση αμεροληψίας στην επιλογή των φορέων διαχείρισης των κονδυλίων, ανάγκη για αμφίπλευρη διαφάνεια και άμεση ολοκλήρωση του ελέγχου των συμβολαίων που έχει συνάψει η ΥΔΑΣ με την οργανωμένη κοινωνία των πολιτών μέχρι και το 2010 (ως γνωστόν από τότε και μετά έχουν πάψει να χορηγούνται δράσεις αναπτυξιακού χαρακτήρα).
Κατά τη δεύτερη συνεδρία αναδείχθηκαν καλές πρακτικές συνεργασίας μεταξύ κράτους και οργανωμένης κοινωνίας πολιτών σε θέματα αναπτυξιακά αλλά και μετανάστευσης σε σχέση με τη δημόσια υγεία. Μεταξύ άλλων παρουσιάστηκε από την κα Μένη Μαλλιώρη η προσπάθεια που έγινε στο πλαίσιο του προγράμματος ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗΣ να προσφερθεί η δυνατότητα εξέτασης για HIV και Ηπατίτιδα C σε 3000 μοναδικούς χρήστες ενδοφλέβιων ναρκωτικών στο κέντρο της Αθήνας σε συνεργασία με δύο οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών (PRAKSIS και Θετική Φωνή) με στόχο την παραπομπή σε θεραπεία των θετικών χρηστών κατά προτεραιότητα.
Στη συνέχεια πραγματοποιήθηκαν 2 εργαστήρια που αφορούσαν ζητήματα παρεμβάσεων για θέματα δημόσιας υγείας και πτυχές της δράσης του εθελοντισμού. Η PRAKSIS οργάνωσε το πρώτο εργαστήρι. Σε αυτό συμμετείχαν 3 καλεσμένοι μας από το εξωτερικό: ο Robert Teltzrow από το Pompidou Group, η Maria Phelan από το International Harm Reduction Association και ο Peter Wiessner από την Fixpunk Γερμανίας. Ξεκινώντας από την ανάγνωση του Ολοκληρωμένου Πακέτου Παρεμβάσεων για τη μείωση βλάβης συζητήθηκαν διαφορετικές προσεγγίσεις και δράσεις σε παγκόσμιο επίπεδο, καθώς και βέλτιστες πρακτικές προσέγγισης των χρηστών στο δρόμο. Ο εκπρόσωπος του Pompidou Group έκλεισε το εργαστήρι παρουσιάζοντας τα αποτελέσματα της επίσκεψης κλιμακίου του οργανισμού στην Ουκρανία, όπου με την ρωσική επέμβαση στην Κριμαία έχει διακοπεί η παροχή υποκατάστατων σε 800 χρήστες ενδοφλέβιων ναρκωτικών, από τους οποίους το 48% είναι θετικοί στον HIV. Μπορείτε να διαβάσετε όλη την αναφορά εδώ (http://www.coe.int/T/DG3/Pompidou/Source/focus/P-PG%282014%29%20Misc%201rev%20Report%20medical%20expert%20mission%20to%20Ukraine0406.pdf)
Η PRAKSIS θέλει να ευχαριστήσει όλους όσους βοήθησαν για να πραγματοποιηθεί η ημερίδα, τους καλεσμένους ομιλητές και ομιλήτριες αλλά και καθέναν που μοιράστηκε μαζί μας αυτή την εκδήλωση. Να θυμίσουμε ότι η συνάντηση έγινε υπό την αιγίδα της Ελληνικής Προεδρίας στην Ε.Ε. και της HELLENIC AID, ενώ το πρόγραμμα “Δημοκρατία και Ανάπτυξη” χρηματοδοτήθηκε από την Ε.Ε.