ΑΡΧΙΚΗ Νέα ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ- Από τον δρόμο στο νοσοκομείο και μετά ξανά στον δρόμο

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ- Από τον δρόμο στο νοσοκομείο και μετά ξανά στον δρόμο

Στα μεγάλα αστικά κέντρα της Ελλάδας οι οργανώσεις μας, μέσα από τις δράσεις και τα προγράμματα αρωγής αστέγων, έρχονται αντιμέτωπες συχνά με μια σκληρή πραγματικότητα: συμπολίτες και συμπολίτισσές μας που διαβιούν στο δρόμο, παρά τις πολλαπλές τους ευαλωτότητες, και τα σοβαρά προβλήματα υγείας δεν μπορούν να έχουν πρόσβαση ούτε σε άμεση ούτε σε μακρά και ανακουφιστική φροντίδα, ενώ πολύ συχνά λόγω της μη εύρεσης κατάλληλου στεγαστικού πλαισίου, μετά την έξοδό τους από το νοσοκομείο, ακόμα και μετά από θεραπεία καρκίνου, καταλήγουν και πάλι στο δρόμο.

Πρόσφατα περιστατικά επιβεβαιώνουν για μια ακόμα φορά ότι ούτε ο αριθμός των υφιστάμενων δομών είναι αρκετός, ούτε οι συνθήκες κατάλληλες για την ειδική φροντίδα που απαιτείται για ασθενείς που είναι άστεγοι. Τα στεγαστικά προγράμματα δεν είναι σχεδιασμένα για να παρέχουν λύσεις στο αδιέξοδο ολοκληρωμένης φροντίδας υγείας που αντιμετωπίζουν συνάνθρωποί μας που βρίσκονται σε κρίσιμη κατάσταση με την υγεία τους και για τους οποίους τα νοσοκομεία δεν μπορούν να κάνουν κάτι παραπάνω. Το πλαίσιο που υπάρχει για τους δικαιούχους στέγασης σε ξενώνες  και  υπνωτήρια είναι εκ των πραγμάτων περιοριστικό, ενώ η αδυναμία παροχής φροντίδας σε προχωρημένα προβλήματα υγείας αποκλείουν μεγάλο μέρος από τους αστέγους που βρίσκονται σε κρίσιμη συνθήκη, με τελική επίπτωση να βρίσκεται σε άμεσο κίνδυνο η ζωή τους. Έχει παρατηρηθεί επίσης, άστεγοι καρκινοπαθείς ασθενείς να φεύγουν από τη ζωή εντός των δομών αστέγων χωρίς να μπορούν λάβουν την απαιτούμενη ανακουφιστική φροντίδα από κατάλληλες δομές λόγω μη διαθεσιμότητας σχετικών υπηρεσιών από το Εθνικό Σύστημα Υγείας. Επίσης, η προσωρινή νοσηλεία σε μονάδες ψυχικής υγείας ατόμων με ιδιαίτερα σοβαρά ψυχικά νοσήματα – όταν αυτή η πρακτική ακολουθείται – δε συνδέεται με μακρόχρονη στεγαστική αποκατάσταση και ανάλογη νοσηλευτική φροντίδα, με αποτέλεσμα εξερχόμενοι οι άνθρωποι αυτοί από τις μονάδες ψυχικής υγείας να επιστρέφουν στις προηγούμενες συνθήκες αστεγίας και ψυχικής νόσου.

Η μη παροχή κατάλληλης φροντίδας και στεγαστικής μέριμνας σε άστεγους ασθενείς είναι ένα πρόβλημα που τα συναρμόδια Υπουργεία Υγείας, Κοινωνικής Συνοχής & Οικογένειας, Μετανάστευσης & Ασύλου οφείλουν να λάβουν σοβαρά υπόψη.

Τα καλούμε να συνεργαστούν με την Τοπική Αυτοδιοίκηση και την Κοινωνία των Πολιτών και να μεριμνήσουν άμεσα για λύσεις πρακτικά υλοποιήσιμες, κατάλληλες και βιώσιμες.

Οι υπογράφουσες οργανώσεις (με αλφαβητική σειρά):

  1. ΑΡΣΙΣ
  2. Γιατροί του Κόσμου Ελλάδας
  3. ΓΙΑΤΡΟΙ ΧΩΡΙΣ ΣΥΝΟΡΑ
  4. ΔΙΕΘΝΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ – ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΚΛΑΔΟΣ
  5. Δίκτυο για τα Δικαιώματα του Παιδιού
  6. Ελληνικό Φόρουμ Μεταναστών
  7. Ελληνικό Παρατηρητήριο των Συμφωνιών του Ελσίνκι
  8. Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες (ΕΣΠ)
  9. Ελληνικό Δίκτυο για το Δικαίωμα στη Στέγη και την Κατοικία
  10. ΕΝΩΣΗ ΑΣΘΕΝΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ
  11. Εταιρία Κοινωνικής Ψυχιατρικής Π. Σακελλαρόπουλος
  12. Θετική Φωνή
  13. Κέντρο Συμπαράστασης Παιδιών & Οικογένειας
  14. ΚΣΔΕΟ “ΕΔΡΑ”
  15. Νόστος
  16. ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗΣ – ΔΙΚΤΥΟ ΑΝΕΡΓΩΝ
  17. ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΩΝ/ΦΡΟΝΤΙΣΤΩΝ ΚΑΙ ΦΙΛΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ, ΝΟΣΟ ALZHEIMER ΚΑΙ ΣΥΓΓΕΝΕΙΣ ΔΙΑΤΑΡΑΧΕΣ  ΣΟΦΨΥ Ν. ΣΕΡΡΩΝ 
  18. Τεχνοδρομώ
  19. babel day centre
  20. CO2GETHER
  21. EMFASIS NON-PROFIT
  22. EQUAL SOCIETY – ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΙΣΩΝ ΕΥΚΑΙΡΙΩΝ
  23. givmed
  24. hias GREECE
  25. INTERSOS HELLAS
  26. Ithaca
  27. PRAKSIS – ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΣΤΗΡΙΞΗΣ ΚΑΙ ΙΑΤΡΙΚΗΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ
  28. PROMITHEAS
  29. SAMS ΕΛΛΑΣ
Κύλιση στην κορυφή