- Το έργο «CORE – COmmunity REsponse to End Inequalities» (101080079) υλοποιείται από τους εξής φορείς:
- Institute of Tropical Medicine Antwerp,
- European AIDS Treatment Group,
- European Sex Workers Rights Alliance (Belgium),
- Health without Borders (Bulgaria),
- AIDS Solidarity Movement (Cyprus),
- Czech AIDS Help Society (Czechia),
- Federal Paraliu Rouge (France),
- AIDS Action Europe/Deutsche Aidshilfe, Afrikaherz (Germany),
- Positive Voice (Greece),
- Praksis (Greece),
- HATTER and Right Reporter Foundation (Hungary),
- Fundacja Edukacji Społecznej (Poland),
- LILA Milano (Italy),
- GAT (Portugal),
- ARAS and Carusel (Portugal),
- Odyseus (Slovakia),
- Legebitra (Slovenia),
- CEEISCAT (Spain, Catalunya),
- Noaks Ark Mozaik (Sweden),
- Africa Advocacy Foundation and Correlation (the Netherlands)
- European Harm Reduction Network (the Netherlands).
Το έργο CORE έχει διάρκεια από 01/01/2023 έως και 31/12/2025. Σκοπός του έργου είναι η μείωση των ανισοτήτων προωθώντας, ενισχύοντας και ενσωματώνοντας τις απαντήσεις της κοινότητας που έχουν αποδειχτεί καθοριστικές για την προσέγγιση εκείνων των πληθυσμών που είναι «δύσκολα προσβάσιμοι» από τις κύριες υπηρεσίες πρόληψης και υγειονομικής περίθαλψης, ειδικά στα κράτη μέλη όπου αυτές οι απαντήσεις είναι ακόμα ελλιπείς. Για να ενισχύσει τη συμμετοχή της κοινότητας, το CORE θα χρησιμοποιήσει το capacity building, τη δικτύωση και την ανταλλαγή καλών πρακτικών και καινοτόμων προσεγγίσεων, συμπεριλαμβανομένης της παρακολούθησης δεδομένων και της αναφοράς.
Για να διασφαλίσει το ενδιαφέρον των φορέων για την υλοποίηση και τη διατήρηση αυτών των παρεμβάσεων, θα προσεγγίσει εκ προοιμίου και θα δεσμεύσει τους σχετικούς ενδιαφερόμενους φορείς. Για να προωθήσει την ενσωμάτωση αυτών των προσεγγίσεων σε στρατηγικές και συστήματα πρόληψης ασθενειών και προαγωγής της υγείας, θα αντιμετωπίσει νομικά, πολιτικά και διαρθρωτικά ζητήματα.
Θα βασιστεί και θα εντείνει τη συνεργασία των περιφερειακών δικτύων και των εθνικών και τοπικών οργανώσεων ατόμων που ζουν με HIV, βασικών πληθυσμών και οργανώσεων παροχής υπηρεσιών. Θα χρησιμοποιήσει, θα προσαρμόσει και θα διαδώσει υπάρχουσες εθνικές, περιφερειακές και παγκόσμιες προσεγγίσεις και εργαλεία ορθής πρακτικής από όλους τους βασικούς πληθυσμούς και περιοχές ασθενειών και θα παρέχει πλατφόρμες για ανταλλαγή. Το CORE θα επικεντρωθεί στην επέκταση, την ενίσχυση και τη διατήρηση κοινοτικών πρωτοβουλιών, ώστε να είναι σε θέση να συνεργαστεί με κοινότητες που μένουν πίσω στις εθνικές απαντήσεις. Θα ενσωματώσει και θα εναρμονίσει τις απαντήσεις της κοινότητας για να ανταποκριθεί, ιδίως στις ανάγκες των ατόμων με πολλαπλές ευαλωτότητες.
Επιμέρους στόχοι είναι:
- Η εκθετική αύξηση γρήγορων εξετάσεων για HIV, HCV, HBV, TB και άλλων ΣΜΝ, που θα γίνεται στοχευμένα σε πληθυσμό που βρίσκεται σε ρίσκο θετικών διαγνώσεων στις παραπάνω λοιμώξεις.
- Η εμπλοκή κοινοτήτων και δικτύων στον σχεδιασμό, υλοποίηση των εξετάσεων και στη διασύνδεση με τις δημόσιες δομές υγείας, εφόσον υπάρξει ανάγκη.
- Η άρση τυχόν εμποδίων πρόσβασης σε θεραπείες και ιατρονοσηλευτική φροντίδα.
- Η ενδυνάμωση των κοινοτήτων που θα εμπλακούν.
- Η διάδοση στο ευρύτερο κοινό των δράσεων του προγράμματος.
- Η καταγραφή δεδομένων που να μπορούν να αποτελέσουν αντικείμενο μελέτης σε όλες τις χώρες που το έργο εφαρμόζεται.
Οι δράσεις που αφορούν τους implementing organizations είναι οι παρακάτω:
- Να χαρτογραφήσει και να αναπτύξει σχέδια δραστηριοτήτων που θα εφαρμοστούν μέσω του έργου από τις οργανώσεις που βασίζονται στην κοινότητα εντοπίζοντας την πραγματική κατάσταση, τους πόρους, τις ανάγκες και ταεμπόδια για community-based integrated εξετάσεις και τη σύνδεση με τη φροντίδα πιο ευάλωτες ομάδες.
- Επισκόπηση και εναρμόνιση εργαλείων συλλογής δεδομένων, διασφάλισης ποιότητας, ανάλυσης καιδιάδοσης/διάχυσης δεδομένων.
- Πιλοτικές εφαρμογές νέων ενοτήτων για προσθήκες στα εργαλεία συλλογής δεδομένων COBATEST σύμφωνα με τιςπροσδιορισμένες ανάγκες
- Πιλοτικές εφαρμογές πολυ-επίπεδων στρατηγικών σύμφωνα με τις ανάγκες και ακολουθία των σχεδίων δραστηριοτήτων που έχουν αναπτυχθεί για τους οργανισμούς υπηρεσιών που βασίζονται στην κοινότητα για τηβελτίωση της υλοποίησης και της ολοκλήρωσης των παρεμβάσεων στις υπηρεσίες.
- Να προσεγγίσει αποτελεσματικά τις κοινότητες που διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο για HIV, ιογενείς ηπατίτιδες, ΣΜΝ και φυματίωση και να βελτιώσει τη σύνδεση και την τήρηση της φροντίδας μέσω της εφαρμογής ενός προγράμματος peer-to-peer.
Αναλυτικά:
T5.1.1. Πραγματοποίηση λεπτομερούς ανάλυσης της κατάστασης σχετικά με τα εθνικά επιδημιολογικά δεδομένα, τις εθνικές κατευθυντήριες γραμμές, τους πόρους και τις ανάγκες κατάρτισης. Θα αξιολογηθεί επίσης η ανάγκη και η ικανότητα ανάπτυξης προγραμμάτων ομοτίμων.
T5.1.2. Προσδιορισμός ανεκπλήρωτων αναγκών σχετικά με την πρόληψη, τις εξετάσεις και τη σύνδεση με τη φροντίδα, καθώς και ευκαιρίες για κλιμάκωση της παροχής υπηρεσιών και της ενσωμάτωσης παρεμβάσεων.
T5.1.3. Ανάπτυξη ατομικών ή/και ομαδικών σχεδίων δραστηριοτήτων ΟΚ με βάση τα αποτελέσματα των T5.1.1 και T5.1.2.
T5.2.1. Συναντήσεις για συζήτηση και επίτευξη συναίνεσης σχετικά με νέους ειδικούς δείκτες που πρέπει να αναπτυχθούν και σχετικά με νέα ερωτήματα που πρέπει να συμπεριληφθούν στα εργαλεία COBATEST.
T5.3.1. Διαδικασία προσαρμογής των εργαλείων COBATEST, με τη συμπερίληψη νέων ενοτήτων για συγκεκριμένους ευάλωτους πληθυσμούς και την κάλυψη συγκεκριμένων αναγκών υλοποίησης.
Πιλοτικές εφαρμογές ανά χώρα:
T5.4.1. Ορισμός απαιτήσεων του CBOT για την κλιμάκωση ή/και για την παροχή νέων ολοκληρωμένων υπηρεσιών.
T5.4.2. Συνεχής υποστήριξη και παρακολούθηση των δραστηριοτήτων και εργαλείων που εφαρμόζονται.
T5.4.3. Συλλογή δεδομένων κατά την υλοποίηση
T5.4.4. Ενσωμάτωση και ανάλυση των δεδομένων που συλλέχθηκαν κατά την περίοδο υλοποίησης.
T5.4.5. Ανάπτυξη μιας έκθεσης δραστηριότητας με τα αποτελέσματα εφαρμογής, συμπεριλαμβανομένων των συμφωνηθέντων εναρμονισμένων δεικτών σχετικά με τις εξετάσεις και τη σύνδεση με τη δραστηριότητα φροντίδας κατά την περίοδο εφαρμογής.
Μοντέλο και Εφαρμογή Ομότιμου Προγράμματος:
T5.5.1. Ανάπτυξη ενός τυπικού Μοντέλου Προγράμματος Ομοτίμων με στόχο την αποτελεσματική προσέγγιση των πιο ευάλωτων κοινότητων στον HIV, τις ιογενείς ηπατίτιδες, τα ΣΜΝ και τη φυματίωση και προώθηση της σύνδεση με τις Εθνικές Υπηρεσίες Υγείας και την τήρηση της θεραπείας. Αυτή η δραστηριότητα θα περιλαμβάνει την υλοποίηση Ομοτίμων Προγραμμάτων με βάση τα αποτελέσματα του T5.1.1
T5.5.2 Υποστήριξη της υλοποίησης και παρακολούθησης προγραμμάτων ομοτίμων που έχουν εντοπίσει αυτήν την ανάγκη. Αυτή η δραστηριότητα θα περιλαμβάνει εκπαίδευση ομοτίμων (με επικεφαλής το WP4), συλλογή δεδομένων, ανάπτυξη εργαλείων και παρακολούθηση δεδομένων. Προβλέπεται στην αξιολόγηση του Ομότιμου Προγράμματος που καθοδηγείται από το WP3
Προς την επίτευξη των ανωτέρω, κατά τo 1ο έτος υλοποίησης, η PRAKSIS συμμετείχε στις δύο βασικές συναντήσεις σχεδιασμού (kick off meeting – follow up meeting) που πραγματοποιήθηκαν από το φορέα υλοποίησης του έργου σε Βερολίνο και Λισαβόνα, υλοποίησε την απαραίτητη καταγραφή των δεδομένων του Σωματείου για το αντικείμενο μέσα από δομημένη μεθοδολογία (συμπλήρωση εργαλείου και συμμετοχή σε διμερή συνέντευξη), ολοκλήρωσε τη χαρτογράφηση των διαδικασιών εφαρμογής των πακέτων που αφορούν την οργάνωση αλλά και του νομικού πλαισίου της χώρας, στο οποίο καλείται να επιχειρήσει, τροφοδότησε με το απαραίτητο υλικό το website του έργου, οργάνωσε το εθνικό πλαίσιο στο οποίο θα εφαρμόσει το έργο, συμμετείχε στο εκπαιδευτικό εργαστήριο του εργαλείου COBATEST και των Rapid tests και στη συνάντηση όπου συζητήθηκαν οι προτεραιότητες και ανάγκες συνηγορίας σε ευρωπαϊκό και εθνικό επίπεδο. Παράλληλα συμμετείχε στις δύο παρουσιάσεις και των 5 μεγάλων έργων “EU4HEALTH”που διοργάνωσε η European Health and Digital Executive Agency (Hadea) με σκοπό την καταγραφή των βασικών προβλημάτων και τρόπων αντιμετώπισής τους για την καλύτερη αξιοποίηση των ευρωπαϊκών πόρων.
Ιστοσελίδα του έργου: https://core-action.eu/core-home