ΑΡΧΙΚΗ Νέα Δίκτυο Καταγραφής Περιστατικών Ρατσιστικής Βίας – Συνέντευξη Τύπου

Δίκτυο Καταγραφής Περιστατικών Ρατσιστικής Βίας – Συνέντευξη Τύπου

Τα αποτελέσματα που προέκυψαν από την καταγραφή περιστατικών βίας με ρατσιστικό κίνητρο κατά τη διάρκεια του 2019 παρουσίασε το Δίκτυο Καταγραφής Περιστατικών Ρατσιστικής Βίας, την Τρίτη 16 Ιουνίου, μέσω διαδικτυακής Συνέντευξης Τύπου. Πρόκειται για την ένατη κατά σειρά Ετήσια Έκθεση που δημοσιεύει το Δίκτυο, αποτυπώνοντας τις ποσοτικές και ποιοτικές τάσεις του τοπίου της ρατσιστικής βίας στην Ελλάδα.

Κοινή διαπίστωση αποτέλεσε η εδραίωση της ρατσιστικής ρητορικής στη δημόσια σφαίρα, νομιμοποιώντας αντίστοιχες θεσμικές επιλογές και συμβάλλοντας καθοριστικά στις αυξανόμενες βίαιες ξενοφοβικές και ρατσιστικές επιθέσεις που παρατηρούνται ήδη και στις αρχές του 2020 ενώ επισημάνθηκε η ανάγκη ολοκλήρωσης του Εθνικού Σχεδίου Δράσης κατά του Ρατσισμού από τις αρμόδιες Αρχές, λόγω της θεσμικής, πολιτικής και κοινωνικής χρησιμότητας της υλοποίησής του. Στη συνέντευξη τύπου συμμετείχαν τόσο εκπρόσωποι των συντονιστών, όσο και εκπρόσωποι μελών του Δικτύου

Η παρέμβαση της Προέδρου της PRAKSIS, Ντίνας Βαρδαραμάτου, εστίασε στην πρόσβαση των θυμάτων ρατσιστικής βίας στις σχετικές διαδικασίες (καταγραφής, καταγγελίας, δικαιοσύνη) και στους φορείς (κρατικούς, Κοινωνία Πολιτών), στη σημασία της γέφυρας εμπιστοσύνης μεταξύ των θυμάτων και των φορέων που παρέχουν υπηρεσίες ή/και κάνουν τις καταγραφές. Τόνισε επίσης πως είναι σημαντικά τα περιστατικά που καταγράφονται αλλά επίσης και αυτά που δεν καταγράφονται – εξαιτίας (και) του φόβου των θυμάτων για περαιτέρω θυματοποίησή τους και την πεποίθησή τους ότι δεν θα γίνει κάτι για αυτό ή δεν θα βρουν το δίκιο τους.

Δείτε αναλυτικά την Ετήσια Έκθεση 2019

Scroll to Top