ΙΔΡΥΜΑ ΣΤΑΥΡΟΣ ΝΙΑΡΧΟΣ

Το Συν στο Πλην γεννήθηκε από το συγκερασμό της ανάγκης, που η PRAKSIS βίωνε αυξανόμενη ήδη από το 2009 στα προγράμματα των Πολυϊατρείων, και την πρωτοβουλία του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος, με πλήρη συναίσθηση ότι οι συνέπειες της εκτεταμένης χρηματοοικονομικής κρίσης αγγίζουν έντονα πλέον κάθε τμήμα της ελληνικής κοινωνίας. Η PRAKSIS σχεδίασε και ανέπτυξε το πρόγραμμα «ΣΥΝ ΣΤΟ ΠΛΗΝ» σε συνεργασία με το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ), αποκλειστικό υποστηρικτή της αρχικής χρηματοδότησης του. Το ΙΣΝ έχει χρηματοδοτήσει σχεδόν εξ ολοκλήρου το πρόγραμμα από το 2012.

Σκοπός και φιλοσοφία της PRAKSIS είναι η ανάδειξη καλών πρακτικών που θα ενισχύσουν την κοινωνία στην προσπάθειά της να διατηρήσει αξιοπρέπεια και αυτονομία στα μέλη της.

Το Συν στο Πλην βασίζεται σε δύο βασικούς άξονες:

Προληπτικός άξονας: ο προληπτικός άξονας υλοποιείται μέσα από τη δράση της Κοινωνικής Κατοικίας. Οι στόχοι της δράσης είναι:

1. Να ανακουφίσει νοικοκυριά Ελλήνων με ανήλικα παιδιά που έχουν υποστεί μείωση στο εισόδημά τους με αποτέλεσμα να μην μπορούν να ικανοποιήσουν βασικές καθημερινές ανάγκες και να συσσωρεύουν οφειλές λόγω των οποίων απειλείται η κατοικία τους.

2. Να ενδυναμώσει τα ενήλικα μέλη του νοικοκυριού μέσα από την εργασιακή συμβουλευτική ώστε να διευρύνουν τον ορίζοντα αναζήτησης εργασίας και να ανακτήσουν την αυτονομία τους.

Μια ομάδα αποτελούμενη από κοινωνικούς επιστήμονες, εργασιακούς συμβούλους, χρηματοπιστωτικό σύμβουλο και νομικό πλαισιώνει την προσπάθεια της κάθε οικογένειας ξεχωριστά.

Παρεμβατικός Άξονας: ο παρεμβατικός άξονας υλοποιείται μέσα από τη λειτουργία 3 Ανοικτών Κέντρων Ημερήσιας Υποδοχής Αστέγων στην Αθήνα, τον Πειραιά και τη Θεσσαλονίκη.

Στόχος της δράσης είναι η άμεση ανακούφιση όσων ανθρώπων ζουν είτε στο δρόμο είτε σε επισφαλείς συνθήκες (χωρίς ρεύμα ή νερό). Στα Κέντρα Ημέρας παρέχονται βασικές υπηρεσίες προσωπικής υγιεινής (λουτρό, πλυντήριο), ψυχοκοινωνική υποστήριξη, εργασιακή συμβουλευτική και πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας.

http://www.snf.org/el/
Scroll to Top