ΙΔΡΥΜΑ WORLD JEWISH RELIEF

Με την στήριξη της οργάνωσης WORLD JEWISH RELIEF (WJR), από τον Οκτώβριο 2015, ενισχύονται οι ιατροφαρμακευτικές δράσεις της PRAKSIS στη Βόρειο Ελλάδα. Πιο συγκεκριμένα μέσω του προγράμματος Medical Support, ενισχύεται η ιατρική δράση στην Ειδομένη ( Ιατρική Κινητή Μονάδα της PRAKSIS που δραστηριοποιείται στην περιοχή) καθώς επίσης και το Πολυϊατρείο της PRAKSIS στη Θεσσαλονίκη, με διεπιστημονική ομάδα που απαρτίζεται από ιατρό , νοσηλευτή και μεταφραστή.
Με έναρξη τον Δεκέμβριο του 2015, η PRAKSIS με την στήριξη του WJR υλοποιεί το πρόγραμμα υποδοχής προσφύγων προσφέροντας υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης -24 ώρες την ημέρα και 7 μέρες την εβδομάδα- στους πρόσφυγες που καταφτάνουν στις ακτές της Λέσβου. Ο σκοπός του προγράμματος είναι να προσφέρει ανακούφιση ως προς τις πιο άμεσες ανάγκες των προσφύγων που καταφτάνουν στη Λέσβο. Αυτές αφορούν στην παροχή πρώτων βοηθειών, τροφή, νερό και φάρμακα. Στο πρόγραμμα περιλαμβάνεται μία ευέλικτη μονάδα που έχει τη δυνατότητα να ανταποκρίνεται άμεσα και αποτελεσματικά στις ανάγκες που προκύπτουν στα σημεία εισόδου των προσφύγων. Τη μονάδα επανδρώνουν διασώστες, οι οποίοι έχουν εκπαιδευτεί κατάλληλα ώστε να μπορούν να παρέχουν πρώτες βοήθειες, και διερμηνείς που διευκολύνουν την επικοινωνία με τους πρόσφυγες. Επίσης, μέσω της μονάδας διανέμονται κουτιά πρώτων βοηθειών, ισοθερμικές κουβέρτες, ξηρά τροφή (π.χ. ξηροί καρποί, σοκολάτες, μπάρες δημητριακών). Επιπλέον, η μονάδα δρα ως μεσολαβητής, συνδέοντας μεταξύ τους και άλλα προγράμματα της PRAKSIS στην περιοχή.
Η μονάδα χρησιμοποιεί ένα βαν, το οποίο είναι πολύ χρήσιμο για διάφορους λόγους. Με αυτόν τον τρόπο η μονάδα έχει τη δυνατότητα να μετακινείται ώστε να μπορεί να ανταποκρίνεται στις ανάγκες των προσφύγων σε διάφορα σημεία του νησιού. Το βαν εξυπηρετεί επίσης ως προς τη μεταφορά φαρμάκων και φαγητού. Επιπλέον, σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης η κινητή μονάδα μπορεί να χρησιμοποιηθεί ώστε να μεταφερθούν στο νοσοκομείο ή στις υπηρεσίες πρώτης υποδοχής επείγοντα περιστατικά. Τον Ιούνιο 2016, η οργάνωση World Jewish Relief υποστήριξε το πρόγραμμα «Επείγουσες Παρεμβάσεις για το Προσφυγικό», προσφέροντας χρηματική δωρεά.

Πιο συγκεκριμένα τον Ιούνιο 2016 η οργάνωση WJR στήριξε τη δράση “Emergency Temporary Accommodation and Care of Unaccompanied Children in Mantamados, Lesvos”, η οποία στόχευε στη μεταφορά των ασυνόδευτων ανηλίκων σε ένα ασφαλές περιβάλλον στο οποίο παρέχονταν κάλυψη βασικών αναγκών, ψυχοκοινωνική, νομική, και ψυχολογική στήριξη, ιατροφαρμακευτική περίθαλψη καθώς επίσης εκπαιδευτικές και ψυχαγωγικές δραστηριότητες.
Τον Ιανουάριο 2017 η οργάνωση WJR προσέφερε χρηματική δωρεά για την υλοποίηση του προγράμματος του Κινητού Σχολείου (Mobile School) στην Πάτρα. Η ομάδα – στόχος, στην οποία απευθύνεται το πρόγραμμα, είναι παιδιά ηλικίας 5 έως 18 κοινωνικά αποκλεισμένα, τα οποία περνούν τις περισσότερες ώρες της μέρας τους στο δρόμο. Βασικός σκοπός του προγράμματος είναι η ψυχοκοινωνική στήριξη των παιδιών, η ενίσχυση της αυτοεκτίμησής τους, η απομάκρυνσή τους από το δρόμο και η προετοιμασία για την ένταξή τους στο σχολικό περιβάλλον μέσω εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων και εκπαιδευτικών παιχνιδιών με θεραπευτικά αποτελέσματα. Οι κοινωνικοί επιστήμονες που εργάζονται στο Κινητό Σχολείο βοηθούν στην ενδυνάμωση των παιδιών καθώς επίσης προσεγγίζουν της οικογένειές τους από όπου ξεκινάει το πρόβλημα με σκοπό την παροχή βοήθειας και την επανένταξη της οικογένειας στο ευρύτερο κοινωνικό σύνολο.

Επιπλέον, τον Μάιο 2017 η World Jewish Relief προσέφερε οικονομική δωρεά, με σκοπό τη στήριξη Ευάλωτων Γυναικών προσφύγων/μεταναστριών και των παιδιών τους, εξυπηρετούμενων του Κέντρου Ημερησίας Υποδοχής Αστέγων και την παροχή στέγασης σε 6 διαμερίσματα. Σκοπός του προγράμματος είναι η δημιουργία ενός δικτύου ασφαλείας για τις πιο ευάλωτες περιπτώσεις γυναικών, μέσω της παροχής ιατρικών υπηρεσιών, νομικής συμβουλευτικής, ψυχοκοινωνικής υποστήριξης, παροχής στέγασης και κάλυψης βασικών αναγκών, όπως σίτιση, ένδυση κτλ.

https://www.worldjewishrelief.org/
Scroll to Top