Από τον Οκτώβριο του 2015 έως τον Ιανουάριο του 2016 η PRAKSIS με την στήριξη της OXFAM International παρείχε στους πρόσφυγες τα είδη άμεσης βοήθειας για την αντιμετώπιση του χειμώνα, στο πλαίσιο του προγράμματος Επείγουσες Παρεμβάσεις για το προσφυγικό.
Καταφθάνοντας στο ελληνικό έδαφος, τα υπάρχοντα των προσφύγων είτε είχαν χαθεί είτε είχαν καταστραφεί κατά τη διάρκεια του ταξιδιού. Η σωματική και ψυχολογική τους κατάσταση είχε ξεπεράσει τα όρια της εξάντλησης. Τα σημεία εισόδου στην Ελλάδα ήταν έως τώρα κυρίως δια μέσω θαλάσσης. Το νησί της Λέσβου ήταν ένα από τα κύρια σημεία εισόδου των προσφύγων στην Ελλάδα που υποδεχόταν καθημερινά χιλιάδες πρόσφυγες. Στην πλειοψηφία τους οι πρόσφυγες ήταν από τη Συρία, το Αφγανιστάν και το Ιράκ.
4.500 χειμερινά σετ με είδη άμεσης βοήθειας διανεμήθηκαν στη νησί της Λέσβου και περιείχαν μεταξύ άλλων υπνόσακο, αδιάβροχο σακίδιο για όλα τα είδη, πόντσο που χρησιμοποιείται και σαν σκηνή, κουβέρτα, ισοθερμικά (μπλούζα, παντελόνι, κάλτσες) κτλ. Ταυτόχρονα μοιράστηκαν στους πρόσφυγες φυλλάδια, τα οποία περιείχαν πληροφορίες σχετικά τη διαδικασία αίτησης για άσυλο, τη διαδικασία καταγραφής καθώς και πληροφορίες σχετικά με τα επόμενα στάδια του ταξιδιού τους. Τα φυλλάδια ήταν μεταφρασμένα στα Φαρσί, Ουρντού, Αραβικά και Αγγλικά.
Η διανομή των χειμερινών σετ πραγματοποιήθηκε μέσω των ήδη υπαρχόντων καναλιών της PRAKSIS, από τις ομάδες της οργάνωσης για τις επείγουσες δράσεις στο νησί της Λέσβου. Σε συνεργασία με την οργάνωση Save the Children International, η PRAKSIS παρείχε ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα προστασίας των παιδιών με σκοπό να προσφέρει άμεση ανακούφιση, πρόσβαση στις πληροφορίες, προστασία και φροντίδα στους ασυνόδευτους ανηλίκους, στα παιδιά σε κίνδυνο και στις ευάλωτες οικογένειες. Στη Λέσβο, που ήταν το κύριο σημείο εισόδου με τους μεγαλύτερους αριθμούς νέων αφίξεων, η PRAKSIS διαθέτει δύο διαμερίσματα που παρέχουν επείγουσα στέγαση και προσωρινή διαμονή στα ασυνόδευτα παιδιά. Επιπλέον, η οργάνωση παραχωρεί διαμερίσματα με σκοπό να φιλοξενήσει όσους αιτούνται άσυλο και να διευκολύνει όλη τη διαδικασία εδώ και πολύ καιρό, πολύ πριν από την προσφυγική κρίση, καθώς το συγκεκριμένο νησί ήταν πάντα σημείο εισόδου μεταναστών λόγω της κοντινής του απόστασης από τις Τουρκικές ακτές. Επίσης, με την στήριξη της οργάνωσης International Medical Corps, η PRAKSIS ανέλαβε τη λειτουργία δύο κινητών ιατρικών μονάδων για την υποδοχή στις ακτές των προσφύγων που χρειάζονταν ιατρική βοήθεια, συνδυάζοντας τις ιατρικές υπηρεσίες με τη διανομή φαρμάκων – όπου ήταν απαραίτητο – καθώς και τη διανομή ειδών προσωπικής υγιεινής.