ΑΡΧΙΚΗ Νέα Η PRAKSIS ως μέλος του Δικτύου καταγραφής περιστατικών ρατσιστικής βίας χτες στη Βουλή

Η PRAKSIS ως μέλος του Δικτύου καταγραφής περιστατικών ρατσιστικής βίας χτες στη Βουλή

Η Πρόεδρος της Ειδικής μόνιμης επιτροπής ισότητας, νεολαίας και δικαιωμάτων του ανθρώπου, Αφροδίτη Σταμπουλή, κάλεσε χτες μέλη του Δικτύου καταγραφής περιστατικών ρατσιστικής βίας σε συζήτηση με τους βουλευτές και τις βουλευτίνες που συμμετέχουν. Το θέμα αφορούσε τα πορίσματα και τις συστάσεις της ετήσιας έκθεσης του 2016, όπως αυτά είχαν μάλιστα παρουσιαστεί πρόσφατα σε συνέντευξη τύπου που είχαμε διοργανώσει τα μέλη του Δικτύου στην ΕΣΗΕΑ. Η PRAKSIS συνηγόρησε στα πορίσματα με τις δικές της καταγραφές από τις δομές σε Αθήνα και Πάτρα. Η Ντίνα Βαρδαραμάτου, Συντονίστρια Προγραμμάτων Αθήνας της PRAKSIS, δήλωσε ότι κυρίαρχη αιτία των περιστατικών βίας που κατέγραψε η οργάνωση ήταν η εθνοτική καταγωγή, ανέδειξε την ανάγκη για συστηματικότερη καταγραφή και παράλληλα τη θετική επίδραση που έχουν στην αποτροπή της βίας τα προστατευμένα περιβάλλοντα που παρέχονται στο πρόγραμμα της μετεγκατάστασης και των δομών φιλοξενίας της οργάνωσης. Αναφέρθηκε για ακόμα μια φορά στην κοινή δήλωση ΕΕ-Τουρκίας καταγγέλλοντας και την ίδια τη δήλωση και τις επιπτώσεις που έχουν προκύψει από την εφαρμογή της και υπογράμμισε την ανάγκη να κλείσουν όλα τα καμπ και να επιταχυθούν οι διαδικασίες ένταξης των αιτούντων άσυλο και των προσφύγων.

 

Σε δευτερολογία η Μαριανέλλα Κλώκα, Υπεύθυνη Διεκδίκησης Δικαιωμάτων της οργάνωσης, έθεσε στη διάθεση των βουλευτών της επιτροπής τα αποτελέσματα του έργου REACT, που επικεντρώθηκε στις καταγραφές διακρίσεων στο χώρο της εργασίας. Απαντώντας σε σχόλιο βουλευτίνας εξήγησε ότι η PRAKSIS δεν επιθυμεί να υποκαταστήσει το ελληνικό κράτος, αντίθετα αναλαμβάνει να στηρίξει πληθυσμούς που παγιδεύονται σε πολιτικές που έχουν ως συνέπεια τη στέρηση βασικών δικαιωμάτων συνανθρώπων μας και πως μακροπρόθεσμος στόχος είναι η αυτοκατάργηση της οργάνωσης, κάνοντας αναφορά σε λόγια του εκλειπόντα Προέδρου της οργάνωσης, Τζανέτου Αντύπα.

 

Με αφορμή τα σχόλια του Κωνσταντίνου Κατσίκη, βουλευτή ΑΝΕΛΛ και του βουλευτή της ΧΑ, Γιάννη Αϊβατίδη, η PRAKSIS σχολιάζει το εξής: Είναι πολύ σημαντικό όλοι οι εκπρόσωποι ενός Δημοκρατικού πολιτεύματος, τόσο στην Ευρώπη όσο και στην Ελλάδα, χώρα που γέννησε τη Δημοκρατία, να δείχνουν στην πράξη ότι υπηρετούν το αξίωμα με αξιοπρέπεια, σεβασμό στο διάλογο και συνείδηση υπέρ των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Σε άλλη περίπτωση συμβάλλουν σημαντικά στην απαξίωση και του ίδιου του θεσμού που υπηρετούν και των ίδιων τους των εαυτών από την ελληνική κοινωνία.

 

Εδώ μπορείτε να δείτε το βίντεο όλης της συζήτησης που έλαβε χώρα χτες στη Βουλή των Ελλήνων

Scroll to Top