ΑΡΧΙΚΗ Νέα Τι καταγράφει το HUMAN RIGHTS WATCH για την Ελλάδα του 2013;

Τι καταγράφει το HUMAN RIGHTS WATCH για την Ελλάδα του 2013;

Η πολιτική αβεβαιότητα σημάδεψε το τρίτο έτος της οικονομικής κρίσης στην Ελλάδα. Το Μάιο, ο ανεξάρτητος εμπειρογνώμονας του ΟΗΕ για το εξωτερικό χρέος και τα ανθρώπινα δικαιώματα προειδοποίησε ότι οι συνθήκες διάσωσης υπονομεύουν τα ανθρώπινα δικαιώματα. Το ξαφνικό κλείσιμο του εθνικού δημόσιου ραδιοτηλεοπτικού φορέα, τον Ιούνιο, δημιούγησε ένα ανησυχητικό κλίμα γύρω από την ελευθερία των μέσων ενημέρωσης, και οδήγησε σε κυβερνητικό ανασχηματισμό.

Παρά το γεγονός ότι τον Ιανουάριο δημιουργήθηκε ειδική αστυνομική μονάδα ενάντια στο ρατσισμό και διενεργήθησαν κάποιες συλλήψεις, συνεχίστηκαν οι επιθέσεις κατά των μεταναστών και των αιτούντων άσυλο, με ένα δίκτυο ΜΚΟ να καταγράφει 104 παρόμοια περιστατικά μέχρι το τέλος Αυγούστου, ενώ οι επιθέσεις ενάντια στα ΛΟΑΤ άτομα φάνηκε να αυξάνονται.

Ο Συνήγορος του Πολίτη προειδοποίησε τον Σεπτέμβριο ότι η ρατσιστική βία και η ατιμωρησία για τους δράστες δυναμιτίζουν την κοινωνική συνοχή και το κράτος δικαίου. Τον Νοέμβριο, η κυβέρνηση κατέθεσε νομοσχέδιο για την επιβολή κυρώσεων σε οποιασδήποτε μορφής ομιλία που παρότρυνε το μίσος και τη βία, αποτυγχάνοντας όμως να αντιμετωπίσει τα προβλήματα που υπήρχαν στην υπάρχουσα νομοθεσία αναφορικά με τη ρατσιστική βία. Δύο άνθρωποι καταδικάστηκαν για ρατσιστικά εγκλήματα, τα οποία και αυξάνονταν με γεωμετρική πρόοδο το Νοέμβριο, και αυτή ήταν η πρώτη φορά που εφαρμόστηκε ο νόμος του 2008.

Το θανατηφόρο μαχαίρωμα ενός αντι-φασίστα ακτιβιστή στην Αθήνα το Σεπτέμβριο από ένα υποτιθέμενο μέλος της Χρυσής Αυγής προκάλεσε καταστολή του κόμματος και τη σύλληψη του προέδρου του, με πέντε βουλευτές να αντιμετωπίζουν την κατηγορία της διαχείρισης μιας εγκληματικής οργάνωσης. Μια εσωτερική έρευνα της αστυνομίας τον Οκτώβριο ανακάλυψε ότι 10 Έλληνες αστυνομικοί συνδέονται με τη Χρυσή Αυγή.

Τον Νοέμβριο, δύο μέλη της Χρυσής Αυγής δολοφονήθηκαν έξω από τοπική οργάνωση της εν λόγω παράταξης, και ένα τρίτο άτομο τραυματίστηκε σοβαρά. Μέχρι τη στιγμή της σύνταξης του άρθρου, δεν εχει διεξαχθεί καμία σύλληψη.

Τον Απρίλιο, τρεις Έλληνες επιστάτες συνελήφθησαν μετά τους πυροβολισμούς εναντίον 100 έως 200 εργατών συγκομιδής φράουλας από το Μπαγκλαντές, οι οποίοι απαίτησαν του μισθούς τους. Στους 35 τραυματίες χορηγήθηκαν βίζες ανθρωπιστικού χαρακτήρα, ενώ οι επιστάτες και ο ιδιοκτήτης της φάρμας παραμένουν προφυλακισθέντες, μέχρι τη στιγμή της σύνταξης αυτού του άρθρου.

Τον Ιούλιο, το Κοινό Πρόγραμμα των Ηνωμένων Εθνών για το HIV/AIDS, εξέφρασε σοβαρές ανησυχίες αναφορικά με την επαναφορά εκ μέρους της κυβέρνησης ενός κανονισμού υγείας που χρησιμοποιήθηκε κατά το παρελθόν για να δικαιολογηθεί η κράτηση και η αναγκαστική εξέταση για το HIV ιερόδουλων. Ένας άλλος νόμος που επιτρέπει στην αστυνομία να έχει υπό κράτηση αλλοδαπούς, βασισμένος σε υπερβολικά ευρείς λόγους δημόσιας υγείας ήταν ακόμα σε ισχύ.

Τον Οκτώβριο, το ΕΔΑΔ έκρινε ότι η εκ μέρους του Ελληνικού Ανώτατου Δικαστηρίου αποτυχία να καταδικάσει την απόλυση ενός υπαλλήλου από μια διωτική εταιρεία, επειδή ήταν φορέας του ιού HIV, συνιστούσε παραβίαση του δικαιώματος στην προστασία από τις διακρίσεις, σε συνδυασμό με το δικαίωμά του στην ιδιωτικότητα.

Η αυξημένη ασφάλεια κατά μήκος των χερσαίων συνόρων με την Τουρκία «επαναδρομολόγησε» ροές παράτυπων μεταναστών και αιτούντων άσυλο, συμπεριλαμβανομένων των Συρίων, προς τα νησιά του Αιγαίου. Οι θαλάσσεις μεταφορές στιγματίστηκαν από τουλάχιστον δέκα θανάτους. Η Ύπατη Αρμοστεία εξέφρασε την ανησυχία της για τους ισχυρισμούς της επαναπροώθησης στην Τουρκία, συμπεριλαμβανομένων των ανθρώπων που εγκαταλείπουν τη Συρία.

Η Ομάδα Εργασίας του ΟΗΕ για την Αυθαίρετη Κράτηση, ο Ειδικός Εισηγητής του ΟΗΕ Crépeau, και Επίτροπος του ΣτΕ Muižnieks επέκριναν την κατάχρηση εξουσιας στο σταμάτημα και την αυθαίρετη κράτηση των παράτυπων μεταναστών κατά τη διάρκεια της αέναης αστυνομικής επιχείρησης Ξένιος Ζευς, ενώ υπογράμμισαν τις ακατάλληλες συνθήκες που αντιμετωπίζουν οι μετανάστες και οι αιτούντες άσυλο που βρίσκονται σε συστηματικά παρατεταμένη κράτηση. Το ΕΔΑΔ καταδίκασε την Ελλάδα για απάνθρωπη και εξευτελιστική μεταχείριση σε κέντρο κράτησης μεταναστών σε τρεις διαφορετικές περιπτώσεις. Οι κρατούμενοι εξεγέρθηκαν τον Αύγουστο στο κέντρο κράτησης της Αμυγδαλέζας.

Η νέα υπηρεσία ασύλου άρχισε να εξετάζει αιτήσεις στην Αθήνα τον Ιούνιο, αλλά η πρόσβαση στο άσυλο στην υπόλοιπη χώρα, και δη υπό κράτηση, εξακολουθεί να είναι δύσκολη. Τα στοιχεία που δημοσίευσαν το 2013 δείχνουν ότι η Ελλάδα είχε το χαμηλότερο ποσοστό πρωτοβάθμιας προστασίας στην Ε.Ε. (0,9% για το 2012).

Το Μάιο, το ΕΔΑΔ για τρίτη φορά από το 2008 αποφάσισε, ότι ο σχολικός διαχωρισμός των μαθητών Ρομά στην Ελλάδα αποτελεί διάκριση. Ο Επίτροπος του ΣτΕ Muižnieks εξέφρασε την ανησυχία του για τις συνεχιζόμενες αναφορές γύρω από περιπτώσεις κακομεταχείρισης των Ρομά από τις υπηρεσίες επιβολής του νόμου. Κατά τους πρώτους εννέα μήνες του 2013, η ελληνική αστυνομία πραγματοποίησε 1.131 επιχειρήσεις σε καταυλισμούς Ρομά σε όλη τη χώρα, αυξάνοντας τις ανησυχίες σχετικά με τον εθνοτικό χαρακτηρισμό.

Τον Μάρτιο, η Επιτροπή του ΟΗΕ για την Εξάλειψη των Διακρίσεων κατά των Γυναικών (CEDAW) εξέφρασε την ανησυχία της για την αντιμετώπιση της βίας κατά των γυναικών στην Ελλάδα, επισημαίνοντας την έλλειψη στατιστικών στοιχείων, ενώ παράλληλα προέτρεψε τις αρχές να διασφαλίσουν ότι τα θύματα έχουν πρόσβαση σε άμεσα ένδικα μέσα και μέσα προστασίας, και ότι οι δράστες θα πρέπει να διώκονται και να τιμωρούνται.

Δείτε την πρωτότυπη έκθεση στα αγγλικά ΕΔΩ

Scroll to Top