Η απάντηση του προέδρου της PRAKSIS σε σημερινό δημοσίευμα του Ριζοσπάστη (σελ 16)
Αγαπητοί φίλοι,
Με την παρούσα επιστολή θα θέλαμε να εκφράσουμε κατ’ αρχήν την απογοήτευση των εθελοντών, των στελεχών και του Διοικητικού συμβουλίου της Μη Κυβερνητικής Οργάνωσης PRAKSIS σχετικά με τα όσα αναφέρονται στο ανυπόγραφο άρθρο που δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα σας με τίτλο «Φιλανθρωπία» με κονδύλια και υποδομές του δήμου» (Ριζοσπάστης ημέρα: Τετάρτη 23/10/2013, σελ. 16).
Το συγκεκριμένο άρθρο είχε σαν θέμα την υλοποίηση προγράμματος το οποίο χρηματοδοτείται από το Υπουργείο Εργασίας και αφορά στην σύσταση Κοινωνικών Δομών Καταπολέμησης της Φτώχειας σε Δήμους ανά την Ελλάδα.
Θα θέλαμε εξαρχής να διευκρινίσουμε και να τονίσουμε τούτο: Η PRAKSIS είναι Μη Κυβερνητική Οργάνωση που βασίζεται σε ανθρωπιστικά ιδεώδη και παρέχει ιατροφαρμακευτική κάλυψη, υγειονομική φροντίδα και ψυχοκοινωνική υποστήριξη σε ευπαθείς πληθυσμιακά ομάδες (όπως άλλωστε και εσείς διαπιστώνετε στο συγκεκριμένο άρθρο). Αυτό αυτόματα διαφοροποιεί την PRAKSIS και τους εθελοντές της από τον ιδιωτικό ή από τον ευρύτερο δημόσιο τομέα. Είναι σημαντικό να θέτουμε τα πράγματα εξ’ ορισμού με το όνομα τους και να μην προκαλούμε συγχύσεις οι οποίες αυτόματα πλήττουν το κύρος και την αξιοπιστία οργανισμών που τίθενται στο πλευρό των πληθυσμών που βρίσκονται σε κίνδυνο (ειδικά σε μια περίοδο που η κρίση μας πλήττει όλους και χρειάζεται να ενισχύσουμε την κοινωνική αλληλοϋποστήριξη και αλληλεγγύη).
Το συγκεκριμένο άρθρο αναφέρεται στην PRAKSIS για τρία θέματα:
1. Ένα άμεσο και καταγγελτικό: για την συμμετοχή της στο πρόγραμμα «Δημιουργία Κοινωνικών Δομών για την Καταπολέμηση της Φτώχειας»
2. Ένα έμμεσο και υπαινιχτικό: για τους υποστηρικτές /χρηματοδότες που έχει η PRAKSIS προκειμένου να υλοποιήσει τα προγράμματα της.
3. Και τέλος, στο ίδιο άρθρο αφήνεται να εννοηθεί ότι υπάρχουν «παραχωρήσεις» και δίνεται «αέρας» σε «ιδιώτες» οι οποίοι πατώντας σε υπαρκτές ανάγκες χρηματοδοτούνται και φιλοξενούνται σε υποδομές του δήμου προκειμένου να λειτουργούν την «μπίζνα» της συστηματικής φιλανθρωπίας τους.
Για τα ως άνω τρία (3) θέματα θα θέλαμε να σας γνωστοποιήσουμε τα κάτωθι:
1. Η PRAKSIS συμμετέχει ως εταίρος στο πρόγραμμα «Κοινωνικές Δομές Καταπολέμησης της Φτώχειας» σε συνεργασία με δύο δήμους. Με τον Δήμο της Αθήνας (συντονιστής για αυτή την δράση είναι η ΜΚΟ Κλίμακα) και με τον Δήμο της Θεσσαλονίκης (συντονιστής σε αυτή την Δράση είναι η ΜΚΟ ΑΡΣΙΣ). Στο συγκεκριμένο πρόγραμμα η PRAKSIS (τόσο στην Αθήνα όσο και στη Θεσσαλονίκη) συμμετέχει με την λειτουργία δύο (2) Κέντρων Ημερήσιας Υποδοχής Αστέγων (λειτουργεί επίσης ένα τρίτο Κέντρο Ημερήσιας Υποδοχής Αστέγων στον Πειραιά σε συνεργασία με την Περιφερειακή Ενότητα του Πειραιά). Η ειδοποιός διαφορά όμως είναι ότι Τα Κέντρα αυτά τα λειτουργεί η PRAKSIS με χρηματοδότηση από την Ιδιωτική Πρωτοβουλία και δεν χρησιμοοποιεί παραχωρημένες δομές από τους Δήμους (είτε της Αθήνας, είτε της Θεσσαλονίκης). Στο πρόγραμμα αυτό και μέσω του προγράμματος του Υπουργείου Εργασίας η PRAKSIS (και για τα δύο αυτά Κέντρα) αξιοποιεί ΜΟΝΟ την δυνατότητα να προσλάβει επιπρόσθετο ανθρώπινο δυναμικό προκειμένου να εξυπηρετούνται περισσότερες ώρες της ημέρας και ημέρες της εβδομάδας οι άστεγοι συμπολίτες μας. Ταυτόχρονα, αξιοποιεί την δυνατότητα να προσληφθούν νέοι, άνεργοι επιστήμονες οι οποίοι θα στελεχώσουν τα Κέντρα αυτά. Επαναλαμβάνουμε, ΤΑ ΚΤΙΡΙΑ ΑΥΤΑ ΣΤΑ ΟΠΟΙΑ ΣΤΕΓΑΖΟΝΤΑΙ ΤΑ ΚΕΝΤΡΑ ΗΜΕΡΑΣ, Η PRAKSIS TA ENOIKIAZEI και τα κόστη τόσο της ενοικίασης όσο και της ανακατασκευής τους, συντήρησης τους και λειτουργίας τους υποστηρίζονται από την Ιδιωτική Πρωτοβουλία και όχι από τα κρατικά κονδύλια όπως αφήνεται να εννοηθεί στο άρθρο σας. Και με την ευκαιρία αυτή προχωρώ στο δεύτερο θέμα (έμμεσο και υπαινικτικό) που αφορά στους υποστηρικτές της PRAKSIS (Εταιρείες – Ιδρύματα κλπ)
2. Η PRAKSIS στηρίζεται για το μεγαλύτερο ποσοστό των δράσεων της (πάνω από το 85 %) από την Ιδιωτική Πρωτοβουλία όπως: από την Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη Εταιριών, από Ιδρύματα της Ελλάδας και του Εξωτερικού καθώς επίσης και από Ιδιώτες (απλούς συμπολίτες μας οι οποίοι στηρίζουν την δράση μας είτε σε χρηματικές μονάδες είτε και τις περισσότερες φορές σε είδη όπως ρούχα, φαρμακευτικά σκευάσματα, κλινοσκεπάσματα, έπιπλα κλπ). Είναι βαθειά μας πίστη και πεποίθηση ότι όταν κινδυνεύει όχι μόνο η ζωή αλλά ακόμη και η αξιοπρέπεια ενός πολίτη αυτού του κράτους, τότε όλες οι πλευρές του τριγώνου της Κοινωνίας μας (Κράτος/Τοπική Αυτοδιοίκηση – Ιδιωτικός Τομέας και Κοινωνία των Πολιτών) θα πρέπει να έχουν την μέγιστη δυνατή σύγκλιση προκειμένου να εξασφαλίσουν τα αυτονόητα και τα απαραίτητα. Η ιδιωτική πρωτοβουλία (εταιρίες – ιδρύματα – υποστηρικτές/συνδρομήτες) μας δίνει την δυνατότητα να είμαστε ανεξάρτητοι και να εργαζόμαστε χωρίς ποδηγετήσεις ή επηρεασμούς αφού δεν επεμβαίνει στον τρόπο υλοποίησης των προγραμμάτων που η PRAKSIS φέρνει εις πέρας ενώ τις περισσότερες φορές αποτελεί εγγύηση διαφάνειας και ορθής εκτέλεσης των έργων που χρηματοδοτεί. Και τέλος,
3. «Η συστηματική φιλανθρωπία …» όπως χαρακτηρίζετε στο άρθρο σας, είναι μια έννοια η οποία δεν συνάδει καθόλου με τις καταστατικές αρχές και την φιλοσοφία της PRAKSIS. Αντιθέτως, η PRAKSIS βρίσκεται πέρα και πάνω από κόμματα. Δεν εξυπηρετεί κρατικίστικα συμφέροντα ή/ και πολιτικές και σαφέστατα δεν εξυπηρετεί κανέναν κρατικό ή κομματικό μηχανισμό. Στις περιπτώσεις όμως όπου κινδυνεύουν ανθρώπινες ζωές και διακυβεύονται ανθρώπινα δικαιώματα δεν διστάζει να παρέμβει αποτελεσματικά και να συντονιστεί ακόμη και με αρχές ή και με φορείς που ανήκουν στο δημόσιο τομέα. Οι ολοκληρωμένες προσεγγίσεις μας στοχεύουν στην επαναφορά των ανθρώπων σε συνθήκες αυτοσυντήρησης (αυτό εξάλλου είναι και η πεμπτουσία της δράσης μας!) και έτσι δεν διαιωνίζεται ούτε οι ανάγκες τους και πολύ περισσότερο η εξάρτησή τους από τον φορέα μας.
Όσον αφορά στα υπόλοιπα σχόλια του συντάκτη για τη χρηματοδότηση της PRAKSIS από τους «υποστηρικτές της» για να αναπτύσσει δράσεις κατά του κοινωνικού και οικονομικού αποκλεισμού, κατανοούμε ότι βασίζεται σε διαφορά κοσμοαντίληψης. Διερωτόμαστε όμως: όσες ΜΚΟ χρηματοδοτούνται από το κράτος θεωρούνται κρατικά μαγαζιά ή «ιδιώτες – εργολάβοι», όσοι πάλι χρηματοδοτούνται από τον ιδιωτικό τομέα θεωρούνται «φιλάνθρωποι των καπιταλιστών». Αυτή η αδιέξοδη κριτική τελικά που καταλήγει; Μήπως καταλήγει σε μονοπάτια αδράνειας; Μήπως τελικά περισσότερο δημιουργεί συγχύσεις και εφησυχασμό;
Εμείς απλά συνηθίζουμε να λέμε ότι εκεί που οι άλλοι σηκώνουν τα χέρια ψηλά (ίσως γιατί είναι πολύ απασχολημένοι με το να κρίνουν τα κακώς κείμενα του συστήματος), εμείς στην PRAKSIS σηκώνουμε τα μανίκια και ξεκινάμε τη δουλειά. Mε κάθε ευκαιρία μάλιστα, στηλιτεύουμε τις πολιτικές ενός συστήματος που δημιουργεί ανισότητα και αδικίες, παράγει διαρκώς άστεγους και καταλύει τις πολιτικές πρόνοιας των ευάλωτων ομάδων.
Χωρίς την στήριξη των Ιδιωτών, Εταιριών και Ιδρυμάτων, ετησίως, 30.000 άτομα δεν θα είχαν δωρεάν ιατρική παρακολούθηση και ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, 3.700 δεν θα λάμβαναν νομική ενημέρωση για τα δικαιώματά τους, 550 οικογένειες το μήνα (σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη) με τα παιδιά τους που βρίσκονται στα όρια της αστεγίας δεν θα έβρισκαν λύσεις στα αδιέξοδά τους, 200 και πλέον παιδιά που επαιτούν στη Θεσσαλονίκη δεν θα είχαν καμία ενημέρωση για το πως μπορούν να βρουν μια λύση στο αδιέξοδό τους, 190 αιτούντες άσυλο, μεταξύ των οποίων και τα ανήλικα παιδιά τους, αν δεν τους στεγάζαμε στα εικοσιπέντε διαμερίσματα (25) που μισθώνουμε σε όλη την Ελλάδα, θα ήταν ακόμα αφημένοι στα χωρικά ύδατα της κρατικής αδυναμίας και της μόνιμης αδιέξοδης κριτικής χωρίς πράξεις. Τέλος, χωρίς την ύπαρξη των Κέντρων Ημερήσιας Υποδοχής Αστέγων 250 και πλέον άστεγοι συμπολίτες μας σε καθημερινή βάση δεν θα είχαν την δυνατότητα να απολαύσουν τις αυτονόητες για όλους υπηρεσίες ατομικής υγιεινής και περίθαλψης όπως και να κάνουν καθημερινές λειτουργίες πρακτικής οικιακής χρήσης όπως αυτό το πλύσιμο των ρούχων τους.
Ποτέ δεν αρνηθήκαμε ότι αυτές οι παρεμβάσεις ανήκουν στον κρατικό μηχανισμό. Ποτέ δεν θεωρήσαμε ότι οι ΜΚΟ θα πρέπει να γίνονται άλλοθι ή πανάκεια προκειμένου να αποκρύπτονται τα κακώς κείμενα.
Ποτέ επίσης δεν αποποιηθήκαμε την πεμπτουσία της ύπαρξής μας η οποία δεν είναι άλλη από την ίδια την αυτοκατάργησή μας!
Δεν διστάζουμε όμως να αναγνωρίσουμε και τα θετικά αποτελέσματα κάποιων μικρών αλλά σημαντικών παρεμβάσεων στην κοινωνία. Ναι, εκεί που ο συντονισμός λειτουργεί εμείς δεν θα το αποσιωπήσουμε. Θα το αναδείξουμε. Θα το καταδείξουμε. Μόνο έτσι μπορούμε να κάνουμε κάποια βήματα μπροστά!
Γνωρίζουμε όμως ότι είναι περισσότερο εύκολο για κάποιους να στέκονται έναντι και να βάλλουν κατά παντός υπευθύνου από το να μπαίνουν μέσα στο πρόβλημα και να προσπαθούν να δώσουν βιώσιμες λύσεις.
Δεν σας κρύβω ότι μας λυπεί το γεγονός κάθε φορά που χρησιμοποιούνται εκφράσεις όπως «μπίζνες» ή ότι δήθεν η δράση μας έρχεται να εκμεταλλευτεί τις υπαρκτές ανάγκες των συνανθρώπων μας. Και αυτό διότι θα θέλαμε κατ’ αρχήν ο ο συντάκτης του άρθρου να κατανοήσει αρχικά τις έννοιες του ανθρωπισμού, της αλληλεγγύης, του εθελοντισμού και της ανιδιοτελούς προσφοράς και να μην ματαιώνει την ουσία και τις προσπάθειες περισσότερων από 600 εθελοντές και στελέχη – επιστημόνων της οργάνωσης που συμμετέχουν με αυταπάρνηση, πολλοί από τους οποίους κάνουν ήδη ακόμη και διπλές βάρδιες για να καλύψουν τις ανάγκες των ανθρώπων που προστρέχουν σε εμάς για βοήθεια, μετουσιώνοντας στην ουσία την υπεραξία της εργασίας τους προς όφελος των πληθυσμών που βρίσκονται σε κίνδυνο.
Επίσης, θα θέλαμε τόσο ο συντάκτης του συγκεκριμένου άρθρου αλλά και όποιος άλλος συνεργάτης σας κρίνετε σκόπιμο να επισκεφθεί τα Κέντρα μας και να αφουγκραστεί, να δει και να «μυρίσει» από κοντά τις δράσεις μας και τον καθημερινό μας αγώνα που εσείς ονομάζετε «συστηματική φιλανθρωπία». (το κάλεσμα αυτό είναι ΠΑΝΤΑ ΑΝΟΙΚΤΟ και είμαστε στη διάθεσή σας να το υλοποιήσετε!).
Σε κάθε περίπτωση στην PRAKSIS συνεχίσουμε να εργαζόμαστε με αμεροληψία και αυταπάρνηση, γιατί…στην κοσμική μοναξιά μας είμαστε καταδικασμένοι να ζούμε κοντά ο ένας στον άλλο. Και αν μερικές φορές η επαφή αυτή πληγώνει, η ζεστασιά της μας αποζημιώνει.
Σας ευχαριστούμε εκ των προτέρων που μας δώσατε το βήμα να εκφράσουμε την δική μας οπτική στα πράγματα και να φωτίσουμε πτυχές της πραγματικότητας που συνήθως θυσιάζονται στο βωμό της στείρας κομματικής αντιπολίτευσης.
Εκ μέρους του Διοικητικού Συμβουλίου της PRAKSIS
Αντύπας Τζανέτος
Πρόεδρος Δ.Σ