Την Τρίτη 19 Μαρτίου η Θετική Φωνή και η ΕΕΜΑΑ διοργάνωσαν συνάντηση εργασίας για το θέμα της PrEP. Οι άξονες συζήτησης που τέθηκαν ήταν ποιοι χορηγούν, τι χορηγούν, από πού χορηγούν σε τι τιμή και σε ποιους. Μερικά νεότερα στοιχεία από το 2016 έως σήμερα είναι τα εξής:
ΜΕΛΕΤΗ ΣΟΦΟΚΛΗΣ
Τα πρώτα ερευνητικά δεδομένα από την πιλοτική εφαρμογή της PrEP στην Ελλάδα (Μελέτη ΣΟΦΟΚΛΗΣ) όπως παρουσιάστηκαν από την λοιμωξιολόγο, Μίνα Ψυχογιού, έδειξαν ότι στους 100 ανθρώπους που επιλέχθηκαν ως άτομα που ανήκαν σε ομάδες υψηλού ρίσκου:
• Το 19,4% ήταν άνεργοι,
• Το 31,2% πάσχουν από κάποιας μορφής κατάθλιψη.
ΜΟΝΤΕΛΟ ΙΑΤΡΙΚΟΠΟΙΗΣΗΣ vs ΜΟΝΤΕΛΟ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣ
Η συζήτηση για το ποιο μοντέλο θα πρέπει να ακολουθηθεί ως προς το ποιοι μπορούν και θα πρέπει να είναι σε θέση να χορηγούν PrEP βρίσκεται σε εξέλιξη εδώ και καιρό σε ευρωπαϊκό επίπεδο, έχοντας θετικά και αρνητικά και στις δυο προτάσεις.
ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΑ ΓΕΝΟΣΗΜΗΣ PrEP
Σήμερα στην Ελλάδα έχουμε τη δυνατότητα να κάνουμε χρήση γενόσημης PrEP καθώς έχει λήξει η πατέντα του Truvada (tenofovir και emtricitabine).
ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΗΣ
Η επιτροπή διαπραγμάτευσης έχει συσταθεί και εργάζεται με σκοπό την εξασφάλιση καλύτερης τιμής, με βάση τις ανάγκες , σε πρωτότυπα και γενόσημα φάρμακα.
Με βάση τα παραπάνω, αλλά και στη γραμμή των θέσεων που η οργάνωση είχε ήδη αναρτήσει από το 2016 [1], η PRAKSIS πρότεινε κατά τη συνάντηση εργασίας:
1. Στην Εθνική Στρατηγική στον τομέα χορήγησης της PrEP να προστεθούν ως κέντρα χορήγησης – και κατόπιν απαραίτητης εκπαίδευσης – τα πολυϊατρεία και τα κέντρα ημερήσιας υποδοχής αστέγων της οργάνωσης που συγκεντρώνουν τα εξής στοιχεία:
• Ιατρο-νοσηλευτικό προσωπικό.
• Εργαζόμενους ομότιμους με έμφαση σε διεμφυλικά άτομα, άτομα από την κοινότητα χρηστών ψυχοδραστικών ουσιών και πολιτισμικούς διαμεσολαβητές.
• Ωφελούμενους από τις εξής ομάδες υψηλού ρίσκου: διεμφυλικά άτομα, ΛΟΑΤΚΙ+ αιτούντες άσυλο, μετανάστες και πρόσφυγες, χρήστες ψυχοδραστικών ουσιών, γυναίκες.
• Προηγούμενη εμπειρία συνεργασίας με το προσωπικό της Μονάδας Λοίμωξης του Ευαγγελισμού για τη χορήγηση Directly Observed Therapy (DOT) αντιρετροϊκής αγωγής κατά την περίοδο της επιδημίας HIV σε θετικούς στον HIV χρήστες ψυχοδραστικών ουσιών.
• Ψυχιατρική παρακολούθηση εφήβων και νέων.
• Γεωγραφική διασπορά των 5 δομών σε Αθήνα, Πειραιά και Θεσσαλονίκη.
1. Λαμβάνοντας υπόψη την οικονομική κρίση, την αυξημένη ανεργία, το κοινωνικό στίγμα και τα υψηλά ποσοστά ανεργίας που διαπιστώθηκαν κατά την προαναφερθείσα μελέτη ΣΟΦΟΚΛΗΣ:
• Να χορηγείται η PrEP δωρεάν, χωρίς συμμετοχή.
• Να γίνει χρήση γενόσημης PrEP.
• Να εξασφαλιστεί χαμηλή τιμή μετά από διαδικασία διαπραγμάτευσης ακόμα και στη γενόσημη, ακολουθώντας το παράδειγμα της Γερμανίας που διαθέτει προληπτική αντιρετροϊκή αγωγή σε πολύ χαμηλή τιμή (αλλά να αποζημιώνεται από το ελληνικό κράτος).
• Να προχωρήσει η διαπραγμάτευση των αντιρετροϊκών φαρμάκων ώστε να υπάρξει εξοικονόμηση πόρων και να μην επιβαρυνθούν οι προϋπολογισμοί άλλων ασθενειών για την δωρεάν παροχή της προληπτικής αντιρετροϊκής αγωγής.