“Αυτές τις ημέρες έχει ξεκινήσει η υλοποίηση του προγράμματος μετεγκατάστασης ασυνόδευτων παιδιών σε κράτη-μέλη της Ε.Ε. Η αρχή έγινε στα μέσα Απριλίου, όπου σε πρώτη φάση από τα νησιά Λέσβος, Χίος και Σάμος αποχώρησαν συνολικά 12 ασυνόδευτοι ανήλικοι με τελικό προορισμό το Λουξεμβούργο. Ακόμη 50 ασυνόδευτοι ανήλικοι αποχώρησαν στις 14 Απριλίου, από τα νησιά, αυτή τη φορά έχοντας ως προορισμό την Γερμανία, στην οποία έφτασαν στις 18 Απριλίου.
Στην προσπάθεια αυτή, συμμετείχαν και συνεργάστηκαν η Ειδική Γραμματέας για την προστασία των ασυνόδευτων ανηλίκων του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου, Ειρήνη Αγαπηδάκη, η ΄Υπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Υποστήριξης για το Άσυλο (EASO) και oι οργανώσεις PRAKSIS και ΜΕΤΑδραση.
Η ανθρωπιστική οργάνωση PRAKSIS είχε την τιμή και την χαρά να συμβάλλει σε αυτό το πρόγραμμα. Πιο συγκεκριμένα, οι συνεργάτες της PRAKSIS στα νησιά συνέδραμαν στη προαναφερθείσα διαδικασία μέσω του εντοπισμού και της ενημέρωσης των παραπάνω ασυνόδευτων ανηλίκων, της ενημέρωσης των γονέων και κηδεμόνων τους, με τη παροχή υπηρεσιών διερμηνείας, με τη λήψη κοινωνικού ιστορικού και της σύνταξης των σχετικών εκθέσεων, καθώς και της συλλογής όλων των απαιτούμενων εγγράφων.
Μπορεί 62 ασυνόδευτα παιδιά να έφυγαν για μετεγκατάσταση, ωστόσο η συντριπτική πλειοψηφία των ασυνόδευτων παραμένει εγκλωβισμένη στα νησιά, γεγονός που είναι μακράν αντίθετο του βέλτιστου συμφέροντός τους.
Οι 62 ασυνόδευτοι ανήλικοι ήταν μόνο η αρχή της συνολικής μεταφοράς 1.600 ασυνόδευτων παιδιών που προβλέπει το πρόγραμμα μετεγκατάστασης και το οποίο θα υλοποιηθεί σταδιακά. Το πρόγραμμα αυτό αποτελεί μια σημαντική εξέλιξη, την οποία οι ομάδες μας θα στηρίξουν.
Aξίζει να σημειωθεί πως η PRAKSIS ξεκίνησε το 2015 να υλοποιεί στα νησιά του Β.Α. Αιγαίου προγράμματα παιδικής προστασίας, ανταποκρινόμενη στην προσφυγική κρίση. Η παρέμβασή μας συνεχίζεται μέχρι και σήμερα στο πλαίσιο του προγράμματος ¨Child Protection Intervention on Samos, Chios, Lesvos, SGBV and CFLS Samos, SIL in Athens¨ το οποίο χρηματοδοτείται από την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ. Οι διεπιστημονικές μας ομάδες έχοντας καθημερινή παρουσία στο πεδίο, παρέχουν ψυχοκοινωνική και νομική υποστήριξη σε ασυνόδευτα παιδιά, χωρισμένα παιδιά αλλά και σε παιδιά οικογενειών που βρίσκονται σε κίνδυνο.”