Από τον Μάρτιο του 2016, με τον εγκλωβισμό δεκάδων χιλιάδων προσφύγων και αιτούντων άσυλο στη χώρα μας, διαμορφώθηκε μια νέα κατάσταση και μαζί η ανάγκη για οργάνωση εμβολιασμού στα παιδιά που μένουν σε χώρους διαμονής προσφύγων/μεταναστών.
Οργανώθηκαν εμβολιασμοί στους χώρους διαμονής προσφύγων και μεταναστών με τη μορφή εξορμήσεων μαζικού εμβολιασμού, με τον συντονισμό και την εποπτεία του Γενικού Γραμματέα Δημόσιας Υγείας του Υπουργείου Υγείας. Εφαρμόστηκε πρόγραμμα εμβολιασμών προτεραιότητας, σύμφωνα και με τη γνωμοδότηση της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών της χώρας. Η PRAKSIS συμμετείχε μαζί με τους Γιατρούς χωρίς Σύνορα, τους Γιατρούς του Κόσμου και τον Ερυθρό Σταυρό στην διαδικασία υλοποίησης των εμβολιασμών.
Το πρόγραμμα περιλάμβανε εμβολιασμό για 10 νοσήματα. Στο πλαίσιο αυτό έγιναν περισσότερα από 30.000 εμβόλια. Η εκτιμώμενη εμβολιαστική κάλυψη (με την πρώτη δόση εμβολίου) των παιδιών της κατάλληλης για το κάθε εμβόλιο ηλικίας είναι: 83% για Iλαρά-Ερυθρά-Παρωτίτιδα, 82% για Διφθερίτιδα-Τέτανο-Κοκκύτη-Πολιομυελίτιδα, 76% για Πνευμονιόκοκκο, 75% για Αιμόφιλο ινφλου-έντσας τύπου b (Hib), 79% για Ηπατίτιδα Β.
Η παραπάνω εμβολιαστική κάλυψη αφορά τις εξορμήσεις εμβολιασμών που έγιναν στην Ελλάδα και προστίθεται στην προϋπάρχουσα κάλυψη στις χώρες προέλευσης/διέλευσης, που σύμφωνα με εκτιμήσεις από WHO-UNICEF είναι μέτρια έως σχετικά καλή.
Είναι ιδιαίτερα σημαντικό στο πλαίσιο ένταξης των παιδιών αλλά και των εφήβων στην ελληνική πραγματικότητα ο κόσμος να είναι σωστά ενημερωμένος. H παραπάνω πρωτοβουλία συνεισέφερε στο να διασφαλιστεί τόσο η υγεία των ανθρώπων που υποδεχθήκαμε όσο και η υγεία των κατοίκων της χώρας μας.
Δείτε όλη την αναφορά του Υπουργείου Υγείας ΕΔΩ.